Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 v 13:04
Čas čtení 1:18
Ilona Hobzová

Útoky na další země neplánujeme, řekl Lavrov. Jednání s ukrajinským protějškem výsledek nepřineslo

Útoky na další země neplánujeme, řekl Lavrov. Jednání s ukrajinským protějškem výsledek nepřineslo
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ukrajinský ministr se se svým ruským protějškem sešel ve čtvrtek v Turecku.

Čtvrteční setkání ukrajinského ministra zahraničí Dmytra Kuleby s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem nepřineslo podle informací serveru Kyiv Independent žádný výsledek. Podle Kuleby neměl Lavrov žádný mandát k podpisu potenciálních dohod. K dojednání humanitárního koridoru do ostřelovaného města Mariupol tak nedošlo. 

Doporučeno
České obchody stahují z prodeje ruské produkty, zmizí hlavně vodka České obchody stahují z prodeje ruské produkty, zmizí hlavně vodka 10. března 2022 v 12:30

Ministři se nedohodli

Dosavadní setkání ruské a ukrajinské delegace nepřinesla žádný výrazný posun. Zlepšení slibovala čtvrteční schůzka ministrů zahraničí obou zemí, která se konala v Turecku na diplomatickém fóru ve městě Antalya. Server Kyiv Independent ale citoval slova ukrajinského ministra Dmytra Kuleby, podle kterého jednání žádný výsledek nepřineslo.

„Přijel jsem kvůli humanitárním důvodům, chtěl jsem odejít s rozhodnutím vytvořit humanitární koridor do Mariupolu a z něj,“ uvedl Kuleba a dodal, že se Sergejem Lavrovem k dohodě nedošlo. Ruský ministr totiž podle něj neměl mandát k podpisu jakýchkoli dohod.

Kuleba uvedl, že je připraven se setkat znovu. Město Mariupol v Doněcké oblasti je bombardováno a potýká se s nálety, které naposledy zasáhly i dětskou nemocnici a porodnici. Ruský diplomat při OSN označil nálet za fake news. Uvedl, že radikálové už dříve proměnili nemocnici ve vojenský objekt. Dosavadní pokusy o evakuaci civilistů se podle Kyiv Independent nepovedly poté, co Rusko porušilo dočasné příměří.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: TASR/AP

Lavrov: Útoky na další země neplánujeme

Ruský ministr Sergej Lavrov po setkání s Kulebou uvedl, že Rusko je na další rozhovory také připraveno. Zároveň ale obvinil Ukrajinu z toho, že plánovala na Doněckou a  a Luhanskou lidovou republiku zaútočit. 

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

„Navzdory našim mnohaletým varováním, výzvám a návrhům nás nikdo neposlouchal. Prezident Putin na toto téma několikrát a do detailů mluvil. A nová fakta, která se nyní odhalují na osvobozených územích, zejména v Doněcké a Luhanské oblasti, naznačují, že Ukrajina na tyto dvě republiky plánovala zaútočit. Plánovala to důkladně a už tento měsíc,“ cituje Lavrova ruská zpravodajská agentura TASS. 

Rusko podle něj Ukrajinu nenapadlo a na jiné země také útočit neplánuje. „Neplánujeme útočit na jiné země. Ani na Ukrajinu jsme nezaútočili. Situaci na Ukrajině jsme už mnohokrát vysvětlovali. Jde o situaci, která vytváří přímé ohrožení bezpečnosti Ruské federace,“ uvedl Lavrov.

Domů
Sdílet
Diskuse