Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. března 2022 17:39
Čas čtení 1:14
Eduard Starkbauer

Saúdská Arábie za jediný den popravila 81 lidí, nejvíce v historii země

Saúdská Arábie za jediný den popravila 81 lidí, nejvíce v historii země
Zdroj: Flickr/Palácio do Planalto/volně k užití
NEWS SAÚDSKÁ ARÁBIE
Uložit Uložené

Většina popravených byla odsouzena za členství v teroristických organizacích a přípravu útoků.

Saúdská Arábie oznámila, že za jeden den bylo v zemi popraveno 81 lidí za různé trestné činy související s terorismem. Extrémně vysoký denní počet obětí dokonce překročil celkový počet poprav provedených za rok 2021. Informuje o tom CBS News.

Doporučeno
Česko slaví 23 let od vstupu do NATO. „Kvůli ruské agresi se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal Fiala Česko slaví 23 let od vstupu do NATO. „Kvůli ruské agresi se ukazuje, jak důležité je být jeho členem,“ napsal Fiala 12. března 2022 18:03

Podle CBS News nedávno poklesl počet poprav v monarchii v důsledku pandemie koronaviru, ačkoli režim pod vedením krále Salmána a korunního prince Mohameda bin Salmána s popravami nikdy úplně nepřestal.

Oficiální saúdskoarabská tisková agentura uvedla, že odsouzení kriminálníci byli většinou přímo spojeni s teroristickými organizacemi jako Islámský stát či Al-Káida. Odsouzeni byli popraveni hlavně za zločiny přípravy teroristických útoků, vraždy či pašování zbraní do země. Kromě obyvatel Saúdské Arábie se mezi popravenými nacházelo i sedm Jemenců a jeden Syřan.

Saúdskoarabská tisková agentura se nevyjádřila k formě popravy, ačkoli nejpopulárnější formou v zemi je již tradičně stětí hlavy. V oficiálním stanovisku napsala: „Odsouzení měli právo na advokáta a během soudního procesu jim byla zaručena plná práva v rámci saúdského právního systému. Ten je uznal za vinné z nenávistných zločinů, v důsledku kterých přišlo o život mnoho civilistů i státních příslušníků. (...) Království bude i nadále pokračovat v přísném postoji vůči terorismu a extremistickým ideologiím, které narušují stabilitu celého světa.“

Doporučeno
Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení Strávil jsem den v Saúdské Arábii: za kapku alkoholu či kousek vepřového masa tam můžeš jít rovnou do vězení 24. října 2023 14:00

Nejvíce lidí za jeden den v Saúdské Arábii dosud popravili v roce 1980, kdy o život přišlo 63 osob obviněných z plánovaného útoku na nejposvátnější budovu islámu, Velkou mešitu v Mekce. Masová poprava se odehrála i v roce 2016, kdy zemřelo 47 lidí včetně opozičního šíitského klerika, organizujícího protesty proti praktikám královského režimu. Členové šíitské menšiny patřili k hlavním obětem masové popravy i v roce 2019, při které zabili 37 odsouzených.

Podle informací amerických tajných služeb je korunní princ Mohamed bin Salmán zodpovědný také za objednání vraždy a rozčtvrcení těla novináře Washington Postu Džamála Chášakdžího z roku 2018.

Domů
Sdílet
Diskuse