Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. dubna 2022 7:00
Čas čtení 9:57
Adéla Ježková

Z dětského domova do dospělosti: Nikdy mě ani nenapadlo, že bych v reálném světě neuspěl, říká devatenáctiletý Milan

Z dětského domova do dospělosti: Nikdy mě ani nenapadlo, že bych v reálném světě neuspěl, říká devatenáctiletý Milan
Zdroj: REFRESHER / Eliška Kubů
REFRESHER BYDLENÍ
Uložit Uložené

„Dětský domov mě naučil, jak správně žit život, na jakou cestu se vydat. Nikdy jsem ani nepřemýšlel, že bych ve skutečném životě nemohl uspět,“ řekl v rozhovoru pro Refresher devatenáctiletý Milan.

Přechod do dospělosti se v „běžných“ rodinách vyznačuje prostým „vyletěním z hnízda“. V dětském domově v pražských Dolních Počernicích se ale jedná o postupný proces, který je rozdělený do čtyř částí – rodinné skupiny, předcvičné bydlení, cvičné bydlení a nakonec startovací bydlení. Refresher navštívil Milana Demetera, který aktuálně využívá možností startovacího bytu.

Stát dětem z „děcáků“ pomáhá víc než dostatečně, míní Milan

Milanovi bude brzy dvacet. Vyučil se v oboru kuchař-číšník a po škole získal práci jako pomocná síla v kuchyni. Díky tomu, že školu úspěšně dokončil, měl nárok na startovací byt.

A dětský domov v Dolních Počernicích mu jej také poskytl. Bydlí zde s přítelkyní Lucií a společným psem, působí šťastně a spokojeně. Milan podle svých slov ani na chvilku nepochyboval, že by přechod do dospělosti nezvládl. Podle statistik se přitom až 70 % dětí z dětských domovů po odchodu dostává na „šikmou plochu“.

„Pokud kluk nebo holka z dětského doma nesežene práci, která ho baví, nebo která mu alespoň něco vynáší, tak odchod nemusí zvládnout. Myslím ale, že stát pomáhá naprosto dostatečně. Nebýt dětských domovů, vyrůstáme na ulici. Vychovatelé nás naučili, jak správně žít život, na jakou cestu se vydat, popsal Milan.

Doporučeno
Drahé nájmy, nestabilní bydlení, nevrácené kauce. Iniciativa radí nájemnictvu, jak bojovat proti bezpráví Drahé nájmy, nestabilní bydlení, nevrácené kauce. Iniciativa radí nájemnictvu, jak bojovat proti bezpráví 8. listopadu 2023 11:00

„Nejdřív jsem byl na cvičném bytě – dokonce dvakrát, jednou mi to nevyšlo. O prázdninách jsme tam totiž několikrát s partou popíjeli. Nemuselo se vstávat do školy a v tu chvíli mi to připadalo jako dobrý nápad. Vrátil jsem se proto asi na půl roku na rodinku. Uvědomil jsem si díky tomu, že když člověk udělá chybu, musí opět přijít nějaké nastavení správného směru. Jinak bychom se nezlepšovali, míní Milan.

milan demeter
Zdroj: Archiv Milana Demetera.

Na cvičném bytě byli ve čtyřech, což podle Milana nebylo úplně ideální – hlavně kvůli soukromí. „Chodil jsem pořád za strejdou Dominikem a ptal se na volné byty s tím, že mi stačí fakt cokoli. Pak jsem ale naštěstí dodělal školu a o velkých prázdninách jsem se přestěhoval sem. Všechno jsme si zařídili sami, celé odchodné, které bylo kolem 20 tisíc, jsme vložili do vybavení,“ řekl.

„Vyloženě zkontrolovat mě sem nikdo nechodí. Občas zavolá strejda Dominik, že se přijde podívat, jak bydlím. Přijde, dáme si kávu, pokecáme,“ dodal.

Do „normálního“ života se Milan podle svých slov adaptoval i díky přítelkyni a mazlíčkovi. „Být tu sám, tak bych asi raději chodil z práce do další práce,“ uvedl. Právě na samotu si děti z dětských domovů zvykají obtížněji, neznají totiž nic jiného než život v komunitě.

Pokud by Milan musel vyřešit nějaký závažnější problém, tak si jej buď vyřeší sám, nebo požádá o radu tetu v dětském domově. V kontaktu se svou rodinnou skupinkou je totiž stále. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112261 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak probíhá život v rodinných skupinách.
  • Jak si mladí lidé v DD „zkouší“ samostatnost.
  • Jaký je rozdíl mezi předcvičným, cvičným a startovacím bydlením.
  • S jakými problémy se mladí lidé po odchodu z DD střetávají.
  • Jakým způsobem lze děti v DD podpořit.
Domů
Sdílet
Diskuse