Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 7:00
Čas čtení 11:08
Vojtěch Vanda

Modeluje orgány ve VR pro lékaře v IKEM. Jsme průkopníci v kombinaci s operací jater, hezky se tvoří i srdce, tvrdí Sibřina

Modeluje orgány ve VR pro lékaře v IKEM. Jsme průkopníci v kombinaci s operací jater, hezky se tvoří i srdce, tvrdí Sibřina
Zdroj: se svolením Davida Sibřiny
REFRESHER PRAHA
Uložit Uložené

Co kdybychom vzali 2D výsledky z CT a magnetické rezonance a vymodelovali z nich orgán ve virtuální realitě? David Sibřina dostal přesně takový nápad a pro lékaře v IKEM jej zrealizoval.

Virtuální realita je budoucnost, v níž prakticky již žijeme. Sice ještě jsme poměrně velký kus od situace, v níž bychom se mohli ponořit do světa mimo svět, kde bychom dýchali, cítili a žili realitu jedniček a nul opravdu „na vlastní kůži“, ale pomocí nástrojů do ní dokážeme nakouknout i dnes. Stačí vlastnit VR headset, který je již poměrně cenově dostupný, a ochutnat lákavou vizi zítřka.

A jistě tě napadne, že využití virtuální reality neleží pouze ve sférách gamingu či sledování filmů z různých úhlů – asi není překvapení, že VR figuruje zejména ve spojení s vědou. V České republice máme i jednu zajímavou raritu, a to je příprava na operační zákroky ve virtuální realitě.

Konkrétně se jedná o spojení zejména s operacemi jater. Ve virtuální realitě se vymodeluje orgán, na němž si mohou doktoři prohlédnout, jakým způsobem operaci provést. Aplikaci vyvinul mladý IT specialista David Sibřina, jenž jako vývojář v Institutu Klinické a Experimentální Medicíny (IKEM) v Praze schopný vytvořit model orgánu „na míru“. Jak moc je vývoj daleko, jak to celé funguje, a co to znamená pro budoucnost medicíny jsme se zeptali za tebe. 

V tomto článku si přečteš:
  • Jak se modelují játra ve VR
  • K čemu je to vlastně dobré
  • Jestli zde existují potenciální rizika
  • Které další orgány jsou v hodné k vytváření modelu
  • Jaká je budoucnost spojení VR a medicíny
Doporučeno
Jiří Janoušek: Z jedné buňky teoreticky vypěstujeme jednu krávu. Kdyby si někdo chtěl vyrobit lidské maso, může Jiří Janoušek: Z jedné buňky teoreticky vypěstujeme jednu krávu. Kdyby si někdo chtěl vyrobit lidské maso, může 22. března 2022 7:00

Web Seznam Zprávy napsal: „IKEM je díky bývalému vývojáři her průkopníkem hi-tech medicíny.“ Souhlasil byste s tímto výrokem? To je strašně zavádějící téma. Myslím, že nejdeme cestou revoluce, ale evoluce. Je fakt, že tu virtuální realita byla i předtím, ale během koronaviru se s ní prakticky roztrhl pytel. Začala se prodávat i pro domácí použití a tak dále. 


Co z vás tedy dělá průkopníka?

Řekl bych, že vzhledem k informacím, které jsme nasbírali, jsme průkopníci VR v kombinaci s operací jater, zejména onkologických, a v tom, že jsme schopni vytvářet modely orgánů na denní bázi. Podle toho, co zatím víme, si myslíme, že jsme průkopníky spojení VR v klinickém prostředí. 


Sbíráme totiž data z každodenního provozu a průměrně děláme alespoň 4 modely týdně. Příprava a sběr dat musí být precizní a je nutné, aby se eliminoval lidský error. Jiné studie, které se týkají VR a operačního plánování, se většinou na ty případy dívají zpětně.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112440 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse