Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. března 2022 15:38
Čas čtení 2:01
Dominik Vetrák

CODA je podle Oscarů nejlepší film roku. Vyplatí se jej vidět?

CODA je podle Oscarů nejlepší film roku. Vyplatí se jej vidět?
Zdroj: Apple
FILMY A SERIÁLY CODA OSCAŘI 2022
Uložit Uložené

Film CODA ovládl Oscary, ale mnozí se ptají, zda jde o skutečně lepší snímek než Duna.

CODA se na Oscarech stala celkově nejlepším filmem, přičemž tvůrci snímku získali Oscara i za nejlepší adaptovaný scénář a zapomínat nesmíme ani na Troye Kotsura, který vyhrál Oscara jako první neslyšící herec.

Stalo se to 35 let poté, co Oscara získala první neslyšící herečka a neslyšící člověk celkově – Marlee Matlin za roli ve filmu Children of a Lesser God. Zajímavé je, že Marlee Matlin a Troy Kotsur hráli ve snímku CODA manžely.

Doporučeno
Udílení Oscarů 2022: Nejvíce sošek vyhrála Duna, CODA a Síla psa. Nejlepšími herci jsou Will Smith a Jessica Chastain Udílení Oscarů 2022: Nejvíce sošek vyhrála Duna, CODA a Síla psa. Nejlepšími herci jsou Will Smith a Jessica Chastain 28. března 2022 5:43

Drama CODA vyšlo v srpnu loňského roku na streamovací službě Apple TV+ a získalo vysoké hodnocení. Na Rottentomatoes a Metacritic, což jsou stránky sdružující hodnocení filmů, seriálů a her od profesionálních kritiků, má film hodnocení 7,9/10, respektive 74/100.

Apple TV+ je tak první streamovací službou, jejíž film získal Oscara v kategorii nejlepší film. Apple ale tento film koupilo už hotový, a to po jeho premiéře na festivalu Sundance, takže se nejedná o originální produkci.

Celá rodina 17leté Ruby je neslyšící

Název CODA (Child of Deaf Parents – dítě neslyšících rodičů) odkazuje na hlavní postavu – 17letou Ruby. Ona je z celé rodiny jediná, která nemá sluchovou vadu. Její bratr i oba rodiče jsou neslyšící. Ruby rodině pomáhá celý život, zvláště v jejich podnikání s rybařením. 

CODA
Zdroj: Apple TV+

Velmi ráda zpívá a jednoho dne si jejího talentu všimne hudebník ve škole, který jí navrhne, aby zpěv zkusila seriózně a hlásila se i na uměleckou školu. Jenže co si rodina počne bez jediného člověka, který dokáže komunikovat s okolním světem?

Doporučeno
Co je alopecie? Will Smith udeřil Chrise Rocka za vtip o nemoci manželky Jady, která vypadávání vlasů proměnila ve svou přednost Co je alopecie? Will Smith udeřil Chrise Rocka za vtip o nemoci manželky Jady, která vypadávání vlasů proměnila ve svou přednost 28. března 2022 17:30

Rubyina rodina ze začátku považuje její touhy za sobecké a částečně ji od toho odrazuje, ale divák k nim za to necítí nenávist. Postupně totiž jednotliví členové rodiny zjišťují, že se mýlili a objevují v Ruby její nezpochybnitelný talent.

Film mohl být emotivnější

CODA dokáže z diváka dostat více emocí, ale z emocionálního hlediska se dalo z tohoto filmu vyždímat víc. Někteří diváci ale ocení, že tvůrci netlačili na pilu a nesnažili se za každou cenu diváka rozbrečet s příliš vyhrocenými situacemi.

CODA se místo toho snaží autenticky vylíčit situaci v rodině neslyšících a zaměřuje se přitom na sympatické a autentické postavy, které nejsou jen kladné. Jejich chování a názory jsou spíše černobílé, takže se ti spíše dostanou pod kůži, protože působí uvěřitelně.

CODA Oscary 2022
Zdroj: Apple TV+

Film je pěkně natočený a i přes dvouhodinovou stopáž má rychlé tempo, takže se při něm nebudeš nudit. Oscara za herecký výkon v něm sice vyhrál Troy Kotsur, ale úžasní jsou v tomto dramatu všichni herci.

CODA má vynikající herce, ale zasloužila si Oscara?

CODA je skvělý snímek, ale zasloužil si opravdu Oscara? Podle nás by si Oscara za nejlepší film měl odnést sci-fi film Duna. Ale podobně jako v roce 2016, i tentokrát si akční/sci-fi blockbuster odnesl sošky z technických kategorií, zatímco se nejlepším filmem stalo společenské či sociální téma/výpověď.

V roce 2016 například získal většinu technických Oscarů Mad Max: Fury Road a nejlepším filmem se stalo drama Spotlight. CODA se nám však subjektivně nezdá ani tak dobrá jako drama Spotlight a už vůbec ne tak dobrá jako Duna. Vyplatí se tedy nejlepší film podle Oscarů vidět? Rozhodně ano. Zároveň ale nečekej, že tě posadí na zadek.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse