Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 11:30
Čas čtení 2:14
Barbora Volfová

Stánky, hudba, slunce a dobrá nálada: takto vypadaly sobotní trhy v Praze na Kulaťáku (Reportáž)

Stánky, hudba, slunce a dobrá nálada: takto vypadaly sobotní trhy v Praze na Kulaťáku (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
GASTRO FARMÁŘSKÉ TRHY ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Navštívili jsme farmářské trhy na Kulaťáku a vyzpovídali provozovatele Štěpána Mihule. Prozradil nám, na jaké další akce se můžeš letos těšit.

Jaro už má zelenou a s ním i farmářské trhy. Ty na Kulaťáku v Dejvicích se konají každou sobotu od 8 do 14 hodin. První sezóna byla zahájena v roce 2010. V galerii můžeš omrknout část z opravdu velkého sortimentu sobotních trhů i jaká panovala nálada.

Minulý ročník byl ochuzen o prodej občerstvení z důvodu protipandemických opatření. Období, kdy se trhy nemohly konat vůbec, bylo pro prodejce velmi složité, jelikož pro některé z nich byly trhy jediným místem, kde mohli své produkty nabízet.

Trhy na KulaťákuTrhy na KulaťákuTrhy na KulaťákuTrhy na Kulaťáku
Zobrazit galerii
(28)

K situaci se vyjádřil majitel firmy Vejce z Vysočiny, Václav Duben. „Uzavření trhů nás velmi zasáhlo. Odbyt vajec, se kterým jsme počítali na farmářských trzích, se totálně zastavil, ale slepicím chovatel neporučí, aby přestaly zkrmovat potravu a snášet vejce. Každý den máme mnohatisícové náklady a tržba nedosahovala ani poloviny těchto výdajů.

 

Pokud by farmářské trhy nezačaly v měsíci dubnu (2021), museli bychom levně rozprodat hejna drobnochovatelům a držet pouze nutné minimum nosnic pro potřeby rodiny. Tím pádem by zázemí, které jsme vybudovali během dvou let, ztratilo smysl,“ řekl

Letos se můžeš těšit nejen na stánky z občerstvením, farmářský sortiment, ale i na celodenní akce. Podrobnosti se dozvíš v krátkém rozhovoru se Štěpánem Mihule, provozovatelem Trhů na Kulaťáku.

Jak dlouho trhy provozujete a co považujete za největší úspěch?

Letos provozujeme již 13. sezónu. Největší úspěch je, že jsme nejen vydrželi až do teď, ale i to, že trhy pořád rozvíjíme, dokážeme najít nový sortiment a naše akce se těší stále velké oblibě návštěvníků i prodejců.

Jak jste překonali pandemické období plné restrikcí? Musí to být opravdu velký rozdíl oproti minulým ročníkům.

Ano, opravdu velký. Několik našich prodejců to, na rozdíl od nás, ani „nepřežilo“, v přeneseném smyslu slova. Bohužel nikdo nedosáhl na covid podpory.

Co vás nejvíce baví na provozu trhů?

Je to naše zábava, říkáme, že jídlo sbližuje lidi i národy, což se v naší „mezinárodní čtvrti“ dá snadno ověřit. Těší nás, že lidé k nám nejdou pouze nakoupit, ale trhy jsou místem, kde se lidé rádi scházejí a tráví volný den.

Na jaké akce se můžeme těšit tento rok?

Letos připravujeme tři velké akce:

Nejbližší akce se koná v sobotu 7. května, kdy pořádáme Den matek na Kulaťáku. Trh bude zaměřen hlavně na ženy (matky) a těšit se můžete především na prosecca a vína z celého světa, speciality středomořské, asijské i veganské kuchyně.

V dopoledních hodinách odstartuje bohatý doprovodný program: lekce jógy, květinový workshop a nebude chybět ani hudební produkce po celý den. Akce bude probíhat až do 20 hodin. 

4. června se vrátí pátý ročník oblíbeného Festivalu ambasád, který nám covid bohužel na dva roky přerušil. Na posledním ročníku v roce 2019 přes padesát zemí představilo pod záštitou svých velvyslanců a ambasád gastronomii všech kontinentů. Velikost akce předčila všechna naše očekávání.

Na 10. září plánujeme další Festival malých pivovarů.

Tyto tři akce jsou celodenní a účastní se jich velký počet návštěvníků. Na posledním festivalu ambasád bylo podle policejních odhadů přibližně 15 tisíc lidí.

Čím se trhy na Kulaťáku liší od ostatních? 

Máme prodejce z celé republiky, sortiment je pečlivě vybírán a neustále doplňován.  Sledujeme trendy v gastronomii, chystáme akce pro návštěvníky i různé doplňkové programy. Dlouhodobě také podporujeme charitu (nyní samozřejmě tu ukrajinskou).

Jaké jsou vaše vize do budoucna?

Byli jsme první velký trh v Praze i v celé ČR, troufám si říct, že jsme lídrem v našem oboru a to bychom si rádi udrželi.

Anketa:
Na jakou akci plánuješ dorazit?
Den matek
Festival ambasád
Festival malých pivovarů
Všechny!
Den matek
13 %
Festival ambasád
20 %
Festival malých pivovarů
27 %
Všechny!
40 %
Domů
Sdílet
Diskuse