Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 16:31
Čas čtení 1:18
Ilona Hobzová

Rusko omezí vojenskou aktivitu kolem Kyjiva. Za jakých podmínek by se Putin a Zelenskyj mohli setkat?

Rusko omezí vojenskou aktivitu kolem Kyjiva. Za jakých podmínek by se Putin a Zelenskyj mohli setkat?
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložit Uložené

Zástupci obou zemí poskytli vyjádření po jednání v Turecku.

Podle náměstka ruského ministra obrany Alexandra Fomina Rusko radikálně omezí vojenskou aktivitu kolem měst Kyjiv a Černihiv. Oznámil to po úterním mírovém jednání s ukrajinskou stranou. Informují o tom The Guardian a BBC.

Největší pokrok v jednání

Jednání ruské a ukrajinské delegace v tureckém Istanbulu skončilo v úterý odpoledne po zhruba čtyřech hodinách. Jedním z hlavních výsledků jednání je oznámení Ruska o tom, že radikálně omezí vojenské aktivity v okolí metropole Kyjiv a dalšího města Černihiv. Podle BCC to pro ruskou zpravodajskou agenturu TASS uvedl náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin. Dodal, že rozhodnutí přijali s cílem zvýšit vzájemnou důvěru, která by vedla k dalším jednáním a k dosažení konečného cíle, tedy podepsání dohody mezi oběma stranami.

Ukrajinští vyjednávači zase uvedli, že jejich země přijme neutrální status výměnou za bezpečnostní záruky. Neutrální status by znamenal, že by se Ukrajina nepřipojila k žádným vojenským aliancím, jako je NATO.

Schůzku a smlouvu o bezpečnostních zárukách okomentoval také poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Bezpečnost by Ukrajině zajišťovala smlouva, která by byla obdobou článku 5 ve smlouvě NATO. Garanty bezpečnosti by se podle Podoljaka staly některé státy, například USA, Spojené království, Turecko, Francie nebo Německo. Pokud by došlo k napadení Ukrajiny, signatáři by museli poskytnout vojenskou pomoc. Nejprve by se ale uskutečnilo referendum, ve kterém by se ke smlouvě vyjádřili občané Ukrajiny. Pak by došlo k ratifikaci v jednotlivých parlamentech zmiňovaných zemí. 

Setkání prezidentů

Osobní setkání hlav států by se podle vyjednavačů mohlo uskutečnit ve chvíli, kdy bude výše zmiňovaná smlouva připravená. „Nejprve se vypracuje smlouva, poté ji schválí vyjednavači, podepíší ministři zahraničí na osobní schůzce a až poté se zorganizuje případné setkání hlav států k podpisu této smlouvy,“ uvedl pro agenturu TASS vedoucí ruské delegace Vladimir Medinskij.

Domů
Sdílet
Diskuse