Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 14:58
Čas čtení 1:07
Tereza Šnajdrová

Transgender cyklistka Emily Bridges byla vyloučena z mistrovství. „Všechna kritéria splňuji,“ kritizuje rozhodnutí

Transgender cyklistka Emily Bridges byla vyloučena z mistrovství. „Všechna kritéria splňuji,“ kritizuje rozhodnutí
Zdroj: Drew Angerer/Getty Images
NEWS LGBTQ+ LIDÉ TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Transgender cyklistka Emily Bridges byla vyloučena z ženské části britského národního mistrovství Omnium, neboť prý byla stále registrována jako muž. S rozhodnutím nesouhlasí, kritéria údajně splňovala.

O víkendu se ve Velké Británii koná národní mistrovství v cyklistice, kterého se měla zúčastnit i transgender cyklistka Emily Bridges. Ta však byla na poslední chvíli z ženského závodu vyškrtnuta, neboť prý byla registrována jako muž a podle ostatních sportovkyň by měla nespravedlivou výhodu. Bridges se proti rozhodnutí odvolala a ohradila se i na média, která ji údajně neustále obtěžují, píše The Guardian a BBC.

Doporučeno
Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor) 3. dubna 2022 7:00

Transgender cyklistka byla vyškrtnuta ze sobotního závodu žen, neboť údajně byla registrována jako muž a oproti ostatním soupeřkám by měla nespravedlivou výhodu. Emily Bridges je jednadvacetiletá cyklistka, která již před 4 lety vytvořila národní rekord juniorů na 25 mil a v sobotním závodě se měla utkat i s několika britskými olympioničkami, včetně Dame Laura Kenny.

Na to, že Bridges „není způsobilá“, UCI upozornila ve středu večer, jen tři dny před závodem. Prý byla stále registrována jako muž, což napadlo hned několik další sportovkyň, podle kterých by transgender cyklistka měla nespravedlivou výhodu. Bridges rozhodnutí překvapilo, neboť posledních 6 měsíců komunikovala jak s British Cycling, tak UCI a nikdo nenaznačoval, že by mohla mít problém. 

Poskytla jsem British Cycling i UCI lékařský důkaz, že splňuji kritéria způsobilosti pro transgender cyklistky, včetně toho, že moje hladina testosteronu byla za posledních 12 měsíců hluboko pod limitem popsaným předpisy,“ řekla sportovkyně. „Jsem sportovec a jediné, co chci, je znovu závodit. Nikdo by si neměl vybírat mezi tím, kým je, a účastí ve sportu, který miluje,“ dodala. 

Transgender cyklistka se ohradila i proti médiím, která ji prý neustále „obtěžují a démonizují“. Podle Bridges média útočí na vše, co není normou a jejím příběhem chtějí pouze zvýšit návštěvnost webu. „Mé soukromí bylo totálně narušeno kvůli spekulacím o mé způsobilosti a čestnosti soutěžit,“ posteskla si.

Domů
Sdílet
Diskuse