Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. dubna 2022 7:00
Čas čtení 6:26
Tereza Šnajdrová

Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor)

Domů mi stále chodí povolávací rozkazy do války. Právně jsem totiž stále muž, říká transgender Ukrajinka Iliya (Rozhovor)
Zdroj: se souhlasem Iliyy
REFRESHER INVAZE NA UKRAJINĚ LGBTQ+ LIDÉ RUSKO TRANSGENDER OSOBY UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Transgender Ukrajinka Iliya musela v roce 2013 utéct ze země a nyní je v Česku, kde žádá o politický azyl. Pořád jí totiž chodí povolávací rozkazy do války a hrozí jí až tříleté vězení.

Iliya žila až do roku 2013 na Ukrajině, kde musela svojí genderovou identitu skrývat. Pak začala válka na Krymu a transgender dívka musela utéct. Do rodného města jí však stále chodí povolávací rozkazy, aby nastoupila do války, a pokud tak neučiní, hrozí jí až tříleté vězení. Iliya je totiž právně stále vedena jako muž a zachránit ji může pouze politický azyl, k jehož udělení se české úřady stále nemají.

Doporučeno
Při změně pohlaví musíte podstoupit spoustu ponižujících vyšetření, říká šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková (Rozhovor) Při změně pohlaví musíte podstoupit spoustu ponižujících vyšetření, říká šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková (Rozhovor) 16. června 2021 14:03

Ty jsi původně z Ukrajiny. Jak dlouho žiješ v Česku?

Ano, jsem. Oba moji rodiče jsou z Ruska, ale já jsem narodila na západě Ukrajiny, takže mám ukrajinské občanství. V současné chvíli mám pouze tento provizorní průkaz totožnosti, protože oba dva moje cestovní pasy leží na Odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, a to od listopadu, kdy jsem do Česka přišla.

Iliya
Zdroj: se souhlasem Iliyy

Z jakého důvodu jsi již pět měsíců bez cestovního pasu?

Žádám o politický azyl, transgender lidé totiž na Ukrajině „neexistují“.

Stále mi totiž domů chodí povolávací rozkazy, že musím nastoupit do armády a bránit zemi, protože teoreticky, právně, jsem muž

Četla jsem, že v posledních třech letech se pro transgender osoby na Ukrajině mnohé zlepšilo, je to pravda?

Posledních 8 let jsem žila v Polsku, ale přesto můžu říct, že transgender Ukrajinci čelí velké diskriminaci a problémům. Kdybych se vrátila na Ukrajinu, šla bych na tři roky do vězení, protože jsem nenastoupila bojovat do války. Stále mi totiž domů chodí povolávací rozkazy, že musím nastoupit do armády a bránit zemi, protože teoreticky, právně, jsem muž. Když jsem byla na Ukrajině, tak pro mě dokonce přišla vojenská hlídka, ve tři hodiny ráno mi začala bušit na dveře a ptala se mé matky, kde jsem. Proto jsem musela utéct.

Neexistuje možnost, že by ti doktor vydal lékařskou zprávu dokazující, že jsi žena a ty bys do války nemusela?

Teoreticky tu tato možnost je, ale ukrajinští lékaři to nikdy neřeknou a znamenalo by to pro mě smrt. Náš národ je takový, že udělá cokoli, aby ochránil svoji zemi. V tomhle jsme Rusku velmi podobní.

Pro lidi jako jsem já je to tam opravdu těžké, musíme válčit, i když na to nejsme připraveni, nechceme se uchylovat k násilí, bojíme se zbraní nebo víme, že umřeme

Jen před pár dny přitom oficiální instagramový profil Ukrajiny hrdě sdílel queer vojáka s tím, že brání vaši svobodu, svobodu LGBTQ+ komunity. Znamená to, že je to nějaké „divadlo“ pro Západ?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 112769 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč Iliya utekla z Ukrajiny a jaký postih jí za to hrozí
  • Jak se na Ukrajině žije transgender osobám
  • Proč se Iliye v Česku nedaří získat politický azyl
  • Zda nelituje rozhodnutí utéct do České republiky
Domů
Sdílet
Diskuse