Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2022 17:34
Čas čtení 1:24
Adam Novosad

Slovenský premiér z města Buča: Viděl jsem i masové hroby, ten pohled mnou hluboce otřásl. Putina musíme zastavit

Slovenský premiér z města Buča: Viděl jsem i masové hroby, ten pohled mnou hluboce otřásl. Putina musíme zastavit
Zdroj: TASR/AP
NEWS SLOVENSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Slovenský premiér vycestoval do Buči společně s lídry Evropské unie i ukrajinským premiérem.

Předseda slovenské vlády Eduard Heger společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen a šéfem evropské diplomacie Josephem Borrellem dorazil do ukrajinského města Buča, kde se setkal s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem.

V tomto městě našla ukrajinská armáda po stažení ruských jednotek v minulém týdnu stovky zavražděných civilistů, občany zabité střelou do hlavy se svázanýma rukama za zády, ale i masové hroby obsahující desítky těl místních obyvatel.

„Dnes jsem navštívil město Buča, které leží jen pár desítek kilometrů od Kyjeva. Ruská armáda ho okupovala zhruba měsíc a po jeho osvobození se celý svět dozvěděl děsivé fakta o ruské agresi,“ uvedl Heger na Facebooku.

„Zdevastované město a desítky mrtvých civilistů, kteří byli zavražděni krutým způsobem. Viděl jsem i masové hroby a vůbec nebudu přehánět, když řeknu, že tento pohled mnou hluboce otřásl,“ napsal ve statusu. „Nesmíme dovolit Vladimiru Putinovi pokračovat v jeho válečných zločinech páchaných vůči ukrajinskému lidu,“ prohlásil slovenský premiér.

Doporučeno
Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? Slovenské prezidentské volby jsou za rohem. Kdo nahradí Zuzanu Čaputovou? 22. března 2024 14:00

Heger se společně s lídry Evropské unie zúčastnil zahájení exhumace těl z masových hrobů v Buči. Premiér, ale i předsedkyně Evropské komise pozorovali mrtvá těla ukrajinských civilistů ležící zabalená v černých pytlích, zatímco okolí hlídala ukrajinská armáda a samotní lídři měli oblečené neprůstřelné vesty.

„Stalo se zde něco nemyslitelného. Viděli jsme krutou tvář Putinovy ​​armády, nerozvážnost a chladnokrevnost, se kterou okupovala toto město. Tady v Buči jsme viděli, jak se rozpadla lidskost,“ uvedla v reakci na pozůstatky masakru Ursula von der Leyen. Opětovně přízvukovala, že Ukrajinci momentálně brání lidstvo, hranice Evropy, ale i demokracii a celá Evropa stojí při nich.

Domů
Sdílet
Diskuse