Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. dubna 2022 9:53
Čas čtení 1:38
Adéla Ježková

Vězeňská cela, nebo pokoj pro rodičky? Pražská porodnice čelí kritice kvůli rekonstrukci

NEWS PRAHA ŽENSKÉ ZDRAVÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Porodnice U Apolináře se ve středu pochlubila nejnovější rekonstrukcí porodního předpokoje. Pod příspěvkem ovšem převažují spíše negativní reakce.

„Budoucí maminky přicházející k porodu na naší gynekologicko-porodnickou kliniku tráví určitý čas na porodním předpokoji. Na jednom z našich dvou porodních sálů se podařilo takový pokoj upravit a prakticky vybavit,“ uvedla porodnice na svém Facebooku.

Za rekonstrukcí má stát architektka Romana Mašková, přičemž zástupci porodnice ocenili zejména to, jak se jí podařilo vyřešit problém s úložnými prostory, které umístila na původní luxferovou stěnu se vstupními dveřmi: „Budoucím maminkám tím zajistila nejen větší intimitu, ale také eliminovala všudypřítomné světlo z hlavní chodby, které zejména v noci rodičky rušilo.“

Finanční prostředky zajistil Nadační fond Vita et Futura. Podle porodnice se jedná o „první vlaštovku“, která předchází plánované velké rekonstrukci a dostavbě kliniky.

Doporučeno
Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází Porodnické násilí: Skákání po břiše, zbytečné nástřihy a necitlivé oddělování dětí od matek. I k tomu na porodním sále dochází 18. února 2022 7:00

Vězeňský pokoj, pitevna, kravín?

Pod příspěvkem ovšem komentující rekonstrukci spíše hanili, vypadá podle nich jako z roku 1980. „Ty luxfery byly tou jedinou úlevou, kdy měl člověk pocit, že tam není na všechno sám, když některé sestřičky ani na zavolání (při pádu na zem a rozjetém porodu) nereagovaly. Pokud jste se však chtěli přiblížit vězeňskému pokoji, pak můžete být spokojeni s dobře odvedenou prací,“ napsala pod fotografie jedna z uživatelek.

„Nedávno jsem byla na prohlídce katakomb z druhé světové. Vypadalo to naprosto stejně,“ dodala další. Podle ženy, která U Apolináře rodila před dvěma lety, se změnilo pouze to, že místnost již nevypadá jako pitevna, ale jen jako policejní kartotéka.

Komentující nejvíce kritizují absenci soukromí: „Nedovedu si představit, že bych tady měla trávit jakoukoli dobu porodní. Připadala bych si jako kráva ustájená v boxu s dalšími krávami. Na porod žena potřebuje soukromí a klid!“

Doporučeno
Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít Porodnické násilí: O matku a její duši se nikdo nezajímá, porod se musí hlavně přežít 22. února 2022 11:30

Někteří také reagovali na výzvu porodnice, která zněla: „Jak byste prostor doladili*y vy?“. Kromě chybějícího soukromí se komentujícím nepozdávaly ani zvláštně řešené skříně – minimálně ty úzké totiž budí dojem úschovny na lyže. V místnosti by také nemusela být televize, ženy by však dle svých slov uvítaly například zvukově izolační a světlu nepropustnou příčku, křeslo, míč, lednici či žíněnku. 

„Emoční“ a „zlé“ komentáře údajně porodnici překvapily. „Jde o bouři ve sklenici vody, v létě totiž zahajujeme kompletní rekonstrukci porodních boxů, které projdou zásadní změnou a nabídnou rodičkám komfort a bezpečí na špičkové úrovni. Pokud má někdo potřebu ventilovat svou frustraci tímto způsobem, podává to svědectví spíše o něm než o naší porodnici,“ uvedli zástupci porodnice ve čtvrtek na svém Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse