Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2022 17:13
Čas čtení 0:47
Tereza Patočková

Hnědé uhlí by se v Česku mohlo těžit i po roce 2033. Ministerstvo jedná o prodloužení těžby

Hnědé uhlí by se v Česku mohlo těžit i po roce 2033. Ministerstvo jedná o prodloužení těžby
Zdroj: Pexels / Tom Fisk
REFRESHER EKOLOGIE ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Hlavním důvodem započatých jednání je podle vlády energetická bezpečnost státu.

Vláda začala jednat s těžaři o možnostech prodloužení těžby hnědého uhlí. V programovém prohlášení přitom uvedla rok 2033  jako konečné datum pro těžbu této suroviny. Hlavním důvodem je podle kabinetu zajištění energetické bezpečnosti státu. Uvedla to Česká televize

S těžebními společnosti jsme v kontaktu a diskutujeme s nimi o možnostech a kapacitách těžby v budoucím období. Klíčová pro ně bude ale rentabilita,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka k vládnímu jednání s těžaři. 

Poptávka po uhlí prudce roste v posledním roce. Vozí ho vlaky poblíž dolu hlavně do elektráren. „Když jsou ceny na burze elektrické energie tak extrémně vysoké, tak má těžba hnědého uhlí jako taková samozřejmě velkou perspektivu,“ uvedl pro ČT24 generální ředitel těžebních firem ze skupiny Sev.en Energy Petr Lenc.

V Ústeckém kraji jsou tři hnědouhelné doly. Zásob mají pod zemí víc, než kolik zatím smějí vytěžit. „Pro nás je v tuto chvíli, ale i do budoucna, klíčové povolení k hornické činnosti,“ řekl mluvčí společnosti Severočeské doly Lukáš Kopecký. 

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

V roce 2015 vláda prolomila těžební limity v lomu Bílina, horníci se ale k těžbě uhlí v novém území ještě nedostali. Příprava a archeologický průzkum před samotnou těžbou zaberou i více než deset let. 

Domů
Sdílet
Diskuse