Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. dubna 2022 13:54
Čas čtení 3:18
Vojtěch Vanda

FRESH RELEASE: Adam Mišík, True Gabe a AMK vydali klip a jedou na společnou tour. Protiva a NIKØTIN oprášili EP

FRESH RELEASE: Adam Mišík, True Gabe a AMK vydali klip a jedou na společnou tour. Protiva a NIKØTIN oprášili EP
Zdroj: Filip Matějů
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RELEASE RAP
Uložit Uložené

Ať už trio z Universal Music, melancholické duo nebo nováčci, každý z nich má něco do sebe. Proto si zasloužili místo v našem týdenním přehledu.

Ať už je sobota nebo úterý, nová hudba nikdy nespí. Funguje to stejně v Americe i u nás, důkazem je náš nový FRESH RELEASE s nadílkou nových písní a projektů uplynulého týdne.

Velkým lákadlem je jistě videoklip a tour rapového dua z Universal Music AMK a True Gabeho, kteří spojili síly s Adamem Mišíkem, těšit se však můžeš i na staronový release Protivy s NIKØTINem nebo na single Wesomea, který promluvil po dost dlouhé době.

Doporučeno
Arleta s novým soundem, kopa trávy a Ghost Boy Totally Nothin. Toto jsou české rapové novinky Arleta s novým soundem, kopa trávy a Ghost Boy Totally Nothin. Toto jsou české rapové novinky 7. dubna 2022 16:34

AMK, Adam Mišík, True Gabe – Dokud to dává

Dokud to dává je název nového singlu s videoklipem trojice Adam Mišík, True Gabe a AMK, jehož hlavní motiv si dokážeš přeložit sám již z názvu. Tlačíme na pilu, šlapeme na pedál a vyháníme to do nejvyšších otáček – žít život naplno je zejména v mládí heslo každého, kdo se nutně nesnaží žít podle vyhraněných pravidel, nespadá do předepsaných škatulek a chce dělat něco vlastního. No a naši tři protagonisti to takto prostě mají.

Píseň, která má jistě parametry na to oslovit nejen fanoušky, ale také všechny tuzemské hitparády a média, je jistým předvojem ke společné tour s názvem Včera bylo pozdě, kde umělci společně s producenty DJ Kadrem a Rainerem navštíví největší města v zemi. Začátek se byl nicméně určen v Kutné Hoře, kde proběhne koncert už 29. dubna.

Do té doby si tak můžeš tuto popově laděnou melodickou nakopávačku pouštět dokola, abys ji uměl. Pánové se totiž v Praze zastaví již 20. května, v Brně poté 3. června.

WTFMAX – ČAROVNÁ TOVÁREŇ

Již minule jsme manifestovali, že si od začátku našich seriálů o nadějných interpretech všímáme i nadějných slovenských umělců. V rámci FRESH RELEASE se však budeme bavit zejména o těch, kteří mají dopad hlavně na našem území. Proto nám samozřejmě neunikla novinka na kanále FORLIFE TERRITORY a nový zvuk Totally Nothina, jenž jej propůjčil rapperovi s přezdívkou WTFMAX.

Trapový single v dubstepovém rytmu s názvem Čarovná Továreň je, nečekaně, o vztahu plném drog. Nese s sebou emo vibe, nádech rychlého života spojeného s životními rozhodnutími, které nejsou úplně z nejšťastnějších, ale, překvapivě, i nadále trvající lásku mezi interpretem a jeho polovičkou.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Jak lze uvažovat z textu, sice se oba točí v toxické spirále, nicméně naleštěná lež z omamných substancí dělá všechno dokola tak trochu lepší a proto i schůdné. Jak dopadne jejich „rush“ je ve hvězdách. Můžeme si být však jistí, že update přinese WTFMAX v budoucích řádcích.

Seriál FRESH RELEASE ti (zhruba) jednou týdně představuje novinky ze světa nejsvěžejších nových českých rapových tváří. Všechny předešlé díly najdeš zde.

A ještě jeden malý reminder. Možná znáš náš seriál FRESH RAP, v němž ti jednou za měsíc představujeme jednoho domácího rapového umělce či uskupení, kteří by ti neměli uniknout. Všechny díly, jak loňské, tak letošní, najdeš pod odkazem zde.

NIKØTIN a Protiva – Sad Bluez EP

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený NIKØTIN (@nikxtin)

Radost jsme však měli tento týden zejména z EP Sad Bluez od dvojice NIKØTIN a Protiva, která konečně sdílela na Spotify kompletní čtyřstopý projekt. Fanoušci se už v roce 2021 minimálně seznámili se stejnojmenným singlem, na kterém slyšeli i dnes poměrně zřídka se vyskytující hlas rappera spolupracujícího s Blakkwood Records. Celek, kde je toho víc, je však vždy lepší variantou, no ne?

A tak nám za tepla naservírovali nešťastné bars obalené v dirty soundu, v němž oba charakteristické hlasy poměrně melancholicky, leč úderně přednesly, jaký kříž si v posledním roce s sebou nesou. Provinilý diktát, jímž se prolíná trap i trueschool, má na naší scéně svou pevnou fanouškovskou základnu, pročež my do ní samozřejmě patříme taktéž. Pokud máš náladu si zazoufat, doporučujeme.

YNOTT - Logo 

Stejně jako rádi vyhledáváme nové talenty, jsme také velmi rádi, když nás kontaktujete sami se svými tipy. A právě jeden z tipů „lidu“ jsme si dovolili zařadit. Není to ani týden, co YNOTT alias Tony vydal videoklip k tracku Logo, který se nám zdál natolik zajímavý, že jsme se o něj s vámi prostě museli podělit.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Je pravdou, že drill na české rapové scéně není žádnou novinkou. Kvalitních nováčků ale není zrovna mnoho. Street culture je vůbec vrtkavým tenkým ledem pro jakéhokoliv domácího hráče a je nutné říct, že i kdyby se v textu nejednalo o stoprocentní příběh zažitý na vlastní kůži, skrze jeho projev bychom byli ochotni tomu uvěřit. Musíme vyzdvihnout i postprodukci, mix a master si YNOTT střihl sám. Video natočil Poyd Official. 

Wesome – BON PARI

Už je to až moc dlouho, co jsme naposledy slyšeli o Wesomovi. Pražský interpret naposledy vydal vizuál Maledivy a od té doby byl na jeho kanálu klid. Až dosud. O tom, co všechno zažil v době ticha, si poslechneme v singlu Bon Pari, který se objevil na jeho Spotify.

Absence lásky, jistoty, nespravedlnost systému, využívání pro peníze... Život ve své surové podobě je katalyzátorem rapperových problémů, jejichž původním zdrojem jsou falešní přátelé. Track, do nějž se asi dokážeme vcítit všichni, má jednoduchou message – pokud zůstává na tvé straně alespoň jediný člověk, který ti tzv. kryje záda, a zároveň jej můžeš nazývat svou druhou polovičkou, stráž si ho. Nic totiž není důležitější.

Domů
Sdílet
Diskuse