Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Optimtop.
20. dubna 2022 9:40
Čas čtení 2:11
Sponzorovaný obsah

Skladuješ palivové dřevo správně?

Skladuješ palivové dřevo správně?
Zdroj: Pexels
ZAJÍMAVOSTI TOPENÍ DŘEVEM
Uložit Uložené

Nohy v teple budeš mít pouze za předpokladu, že máš dřevo suché a správně uskladněné.

Když se řekne „dřevo a oheň“, co se lidem vybaví jako první? Obecně řečeno je to teplo a pohoda sálající z ohniště a krbů. V tom samém okamžiku je to ale i slovo práce, protože všichni zkušení vlastníci topných zařízení na dřevo ví, co je čeká a nemine. Pojďme se podívat, jak si tuto práci ulehčit.

Jak nakládat se suchým dřevem?

Příznivci topení pomocí palivového dříví ví, že to není tak snadné, jak se na první pohled může zdát. Vyvstávají otázky, kam suché dřevo uložit, jak ho chránit před povětrnostními vlivy nebo kdy a kolik zásob si vytvořit. K tomu, abys sis mohl v pohodě užívat plamínků tepla, je zapotřebí topit palivovým dřívím, které je suché a které je velmi důležité správně skladovat. Začátečníci, kteří si pořídili krbová kamna či kotel na dřevo, se často dopouští hned několika základních chyb, kterým lze jednoduše předejít.

Dřevo palivové a holá zem nejdou dohromady

Zásadním nešvarem je suché dřevo uskladňovat přímo na tvrdé studené zemi. Takto uložené dřevo hnije a ztrácí na hodnotě. Nejideálnějším způsobem, jak danou situaci vyřešit, je položit pod palivové dříví palety. Doporučuje se pod nimi vyhrabat prohlubeň deset centimetrů, odstranit všechny trsy trávy a vysypat štěrkem. To kvůli tomu, aby se odstranila nežádoucí vlhkost a dřevo mohlo volně dýchat. Takto uložené palivové dřevo vydrží dlouhé roky a nemusíš mít strach, co se děje v podloží.

Houby, ale ne ty na jídlo

Další chybou je palivové dřevo překrývat plachtou nebo folií. Dřevo je přeci jen organický materiál, který se časem rozpadá a vlhkost mu nepřidá. U dřeva je proces rozkladu pomalejší než u jiné vegetace, ale hniloba a houby celý proces jen urychlí. Hniloby dřeva můžeme rozdělit na bílou a hnědou. Ta bílá napadá všechny složky palivového dřeva včetně ligninu (přirozené pojivo). Dřevo díky těmto houbám zesvětlá a ztrouchniví. Naopak hnědá hniloba za sebou zanechává tmavé zbytky, a nakonec se rozpadne na kostky. Tato hniloba napadá celulózové složky dřeva a je destrukční.

Bydlení broučků

Špatným způsobem skladování palivového dříví je uložení špalků přímo v obydlí. A to především ve větším množství. Vždy měj doma jen tolik dřeva, kolik stopíš třeba během dne a noci. Ptáš se proč? Odpověď je jednoduchá. A nebude se líbit hlavně dámskému pohlaví, které všeobecně nemá rádo hmyz. Dřevo je totiž takovým hmyzím hnízdečkem, kde si broučci rádi hoví. Pokud budeš dlouhodobě skladovat palivové dříví třeba v obýváku, dáš šanci tomuto hmyzu uhnízdit se i ve tvém obydlí.

dříví, topení
Zdroj: Pexels

Taky si dej pozor na vyskládané suché palivové dřevo okolo chat a domů. Esteticky to působí sice krásně a zajímavě, ale třeba majitelé dřevostaveb by měli brát na zřetel požární bezpečnost, která je zde na místě.

V neposlední řadě cena palivového dřeva

Prodej palivového dřeva neprobíhá jen na pilách nebo v hobby marketech. Dřevo můžeš objednávat z pohodlí domova prostřednictvím internetu. Mnoho e-shopů poskytuje suché palivové dřevo s dopravou zdarma až k tvým vratům. Celý tento proces zvládneš ze sedačky z obýváku. Tím, že ti internetový obchod zajistí dopravu a manipulaci pomocí palet, ti odpadá spousta práce a zařizování. Stačí vlastně nachystat jen místo na uskladnění dle rad výše v článku. A máš hotovo.

Doporučeno
Palivové dříví jako dřevo na topení i dřevo na uzení Palivové dříví jako dřevo na topení i dřevo na uzení 10. června 2022 11:40

Nejlevnější palivové dřevo objednávejte mimo období, kdy je potřeba topit. Ceny klesají především na jaře a v létě, kdy je nákup nejvýhodnější“, dodává jedním dechem odborník na prodej palivového dříví z e-shopu Palivovedrevo.biz.

Domů
Sdílet
Diskuse