Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2022 19:58
Čas čtení 1:11
Vojtěch Vanda

Hajdúch: Koronavirus se u nás opět rozjede nejpozději v říjnu

Hajdúch: Koronavirus se u nás opět rozjede nejpozději v říjnu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVIRUS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

V médiích se v posledních dnech objevují nové a nové zprávy o tom, že se zvyšuje počet případů koronaviru. Tato situace víří debaty i na českém twitteru, do nichž se zapojují i odborníci.

Další koronavirová vlna se v České republice rozjede nejpozději v říjnu, komentoval na Twitteru vedoucího Laboratoře experimentální medicíny na Univerzitě Palackého a bývalý vedoucí Laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch post, v němž se hovořilo o potenciální páté vlně epidemie v JAR. Hajdúch se domnívá, že si v Česku nynějším přístupem k nemoci „zatápíme na podzim“.

Doporučeno
Policie navrhla obžalovat bývalého poslance Lubomíra Volného za šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku o ivermektinu Policie navrhla obžalovat bývalého poslance Lubomíra Volného za šíření poplašné zprávy kvůli příspěvku o ivermektinu 29. dubna 2022 16:15

Debata se na českém internetu rozvířila ve spojitosti se situací v Jihoafrické republice. Jak uvedl ve článku The Guardian, země na jihu Afriky by mohla vstoupit do páté epidemické vlny ještě dříve, než se čekalo. Subvarianty mutace omikron, konkrétně varianty BA.4 a BA.5, by mohly způsobit další nárůst nakažených a mrtvých již v květnu či červnu, přestože čtvrtá vlna nemoci skončila teprve v lednu.

Do ní vstoupil i vědec a lékař Marián Hajdúch, jenž od jara 2020 vedl Laboratorní skupinu při ministerstvu zdravotnictví, dokud v prosinci 2020 na svou funkci rezignoval. „U nás se epidemie opět rozjede nejpozději v říjnu,“ reagoval na sociální sítí. Dle něj si Česká republika svým přístupem „zatápí na podzim“.

„Jsme v situaci, kdy pořád denně umírá 10 až 20 lidí, prakticky se neočkuje, opatření žádná, zvažuje se ukončení úhrady i toho jednoho preventivního testu denně,“ pokračoval. „Kmeny vyselektované v JAR se k nám dovezou,“ dodal.

I nynější varianta koronaviru, která je momentálně nejčastější v Česku, byla poprvé zaregistrována v Jižní Africe. Jak jsme tě informovali, postupem času vytlačila variantu delta. Varianta omikron je sice nakažlivější, prokázalo se však, že je méně agresivní a smrtelná.

Domů
Sdílet
Diskuse