Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. května 2022 12:22
Čas čtení 2:41
Ilona Hobzová

Zeman: Putin se dopustil zločinu proti míru, vyvražďování civilistů na Ukrajině se blíží genocidě

Zeman: Putin se dopustil zločinu proti míru, vyvražďování civilistů na Ukrajině se blíží genocidě
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky
NEWS MILOŠ ZEMAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Prezident vystoupil v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

Prezident Miloš Zeman poskytl televizi CNN Prima News rozhovor, ve kterém mimo jiné promluvil o svém možném nástupci na postu hlavy státu a o ruské agresi na Ukrajině. Vyjádřil se také ke kardinálovi Dominiku Dukovi, který čelí kritice za text o znásilňovaných Ukrajinkách.

Doporučeno
Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 18 let, letos předsedá Radě EU. Na co se podle Petra Fialy musíme zaměřit? Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 18 let, letos předsedá Radě EU. Na co se podle Petra Fialy musíme zaměřit? 1. května 2022 10:18

Komunistickou minulost Pavlovi nevyčítám

Miloš Zeman v sobotu vyzval k prezidentské kandidatuře šéfa odborů Josefa Středulu. Zda by mu dal svůj hlas, ale zatím neví, ještě si prý počká. Uvažoval by totiž o více kandidátech, mezi nimiž je právě Středula. Kromě něj a bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové, která už kandidaturu oznámila, by rád ve volbě viděl také šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého a bývalého premiéra Andreje Babiše.

„Andrej Babiš v některých případech se choval způsobem, se kterým jsem ne zcela souhlasil. Například v době, kdy jsem byl nemocný, mohl mít větší porozumění pro můj zdravotní stav. Ale je to za námi a já nechci být vztahovačný,“ uvedl Zeman k současnému vztahu s šéfem hnutí ANO.

Ostatní kandidáty označil prezident za „sbírku podobných existencí“, které ke kandidatuře nikdo je nevyzývá, ale hlásí se sami. Co si Zeman myslí o Petru Pavlovi, který je jedním z možných favoritů? „Nejsme Latinská Amerika, abychom měli v čele generála. Jeho komunistickou minulost a kariéru vojenského rozvědčíka mu nevyčítám. Vyčítám mu, že je poněkud jednostranně orientován,“ řekl Zeman. Prezident je podle něj především politik, musí vynikat ve více disciplínách

Doporučeno
Dominik Duka za text o znásilňovaných Ukrajinkách čelí kritice od politiků, novinářů i veřejnosti Dominik Duka za text o znásilňovaných Ukrajinkách čelí kritice od politiků, novinářů i veřejnosti 28. dubna 2022 15:35

Politika umí být iracionální

To, že by Rusko zastavilo dodávky plynu do dalších států Evropy, si Zeman nemyslí. Dodal ale, že jeho názor je nutné brát s rezervou. „Kdysi jsem veřejně řekl, že Rusové nejsou blázni, aby zaútočili na Ukrajinu, a oni se rozhodli zaútočit. Byli by blázni, kdyby zastavili dodávky plynu do Evropy právě proto, že je to nejvýznamnější část jejich exportních příjmů. A přesto není vyloučeno, že to udělají. Mezinárodní politika je někdy velmi iracionální,“ řekl prezident.

Ruský prezident Vladimir Putin podle Zemana podlehl iluzi, že Rusko je všemocné a že ruská armáda je druhá nejsilnější armáda světa. „Dneska to působí komicky. Jestli má vůbec ruská agrese pozitivní přínos, tak v tom, že se ukázalo, že ruská armáda je daleko slabší, než se všichni vojenští odborníci domnívali,“ uvedl Zeman.

Podle Zemana se Putin dopustil zločinu proti míru, což je synonymem válečného zločinu.

Na dotaz, co říká na to, že mu někteří jeho obrat ohledně názoru na Rusko a Putina nevěří, odpověděl, že je mu to srdečně jedno. „Důležité je, aby člověk věřil sám sobě. Onen výrok, že jen idiot nemění své názory, je připisován mně, ale jeho autorem je Winston Churchill. Změnil jsem své názory na základě reálné situace, protože nejsem idiot,“ vysvětlil Zeman.

V případě jaderného útoku by se Rusko podle Zemana vzdalo vlastní existence, protože by okamžitě následovala reakce NATO. 

Miloš Zeman
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Zeman: Ukrajinští uprchlíci se od arabských liší, stavím se k nim pozitivně

Miloš Zeman si myslí, že pokud bude pokračovat válka na Ukrajině, podpora českého národa ukrajinským uprchlíkům nevychladne, protože neustále budeme vidět jejich utrpení. „Koná se tam vyvražďování civilního obyvatelstva, které se velmi blíží genocidě. Kdyby válka skončila, předpokládám, že většina uprchlíků se vrátí domů,“ řekl prezident.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Svůj pozitivní přístup k ukrajinským uprchlíkům vysvětlil tak, že se liší od arabských uprchlíků: „Ukrajinci jsou uprchlíci před válkou, to je rozdíl oproti arabským uprchlíkům, což byli ekonomičtí migranti. Navíc jde především o ženy a děti, muži bojují doma. Arabští uprchlíci nechali doma ženy a děti. Ukrajinci navíc spadají do našeho kulturního okruhu – jazykově nebo křesťanskými kořeny. Arabští uprchlíci žijí v úplně jiné kultuře.“

Koudelka generálem nebude, Duka použil nešťastné formulace

Miloš Zeman už poněkolikáté odmítl jmenovat ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku generálem. Konkrétní důvody sdělit odmítl, řekl ale, že jsou pro něj velmi vážné. Potvrdil, že dokud bude on prezidentem, Koudelka se generálem nestane. 

Názor uvedl také na kontroverzní komentář kardinála Dominika Duky, ve kterém napsal, že i znásilňující vojáci jsou oběti, ne každé znásilnění končí těhotenstvím a potrat není správné řešení. Duka podle Zemana použil nešťastné formulace. „Samozřejmě, že znásilnění nelze omluvit. Je to můj dobrý přítel, ale i dobří přátelé se občas mohou lišit v názorech,“ řekl Zeman.

Domů
Sdílet
Diskuse