Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. května 2022 10:21
Čas čtení 1:50
Vojtěch Vanda

Elon Musk bude chtít zrušit ban na Twitteru Donaldu Trumpovi

Elon Musk bude chtít zrušit ban na Twitteru Donaldu Trumpovi
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS DONALD TRUMP ELON MUSK TWITTER
Uložit Uložené

Pokud se transakce povede a americký miliardář Elon Musk odkoupí Twitter, s největší pravděpodobností zruší ban, který byl udělen bývalému prezidentu USA Donaldu Trumpovi.

Americký miliardář Elon Musk uvedl, že pokud se obchod povede a stane se vlastníkem Twitteru, zrušil by na této síti ban pro bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Musk se k němu vyjádřil na summitu Future of the Car. Dle jeho mínění byl ban pro Trumpa „morálně špatným a naprosto hloupým“ krokem, informuje BBC.

Doporučeno
Donald Trump zůstává na Twitteru zablokovaný. Soud jeho argument o cenzurování obsahu neuznal Donald Trump zůstává na Twitteru zablokovaný. Soud jeho argument o cenzurování obsahu neuznal 8. května 2022 7:45

Musk podal minulý týden nabídku ve výši 44 miliard dolarů (1,04 bilionu korun) za odkup sociální sítě Twitter. Vlastníkem ale zatím není. Přestože se na odkupu s původními vlastníky domluvil, může to trvat ještě dva nebo tři měsíce, než bude obchod dotažen do konce.

V našem článku se můžeš dočíst, co všechno se bude snažit Musk na síti změnit. Jedním z klíčových aspektů bude právě svoboda projevu. Šéf automobilky prohlašuje, že je pro něj prioritou a že s trvalým vykazováním uživatelů z Twitteru by se mělo zacházet opatrně. 

Se změnou majitele sociální sítě proto hned vyvstalo několik otázek. Jednou z nejpalčivějších byly okolnosti ohledně udělování banů, z nichž nejvýraznější je v americké části světa udělení banu bývalému prezidentu Spojených států Donaldu Trumpovi. 

Platforma Twitter, ale i Facebook účty prezidenta zablokovaly po útoku příznivců Donalda Trumpa na Kongres ve Washingtonu v lednu 2021, který si vyžádal několik obětí. Síť Twitter jej vyloučila částečně z obavy, že jeho tweety podněcují k porušování zákona. 

Podle Muska se ale jednalo o „morálně špatný a naprosto hloupý“ krok. Už v lednu 2021 uvedl, že by se zachoval jinak. „Já bych ban zrušil, ale ještě nevlastním Twitter, takže to není zrovna věc, která by se mohla opravdu stát,“ tvrdil.

Twitter je moc levicový, tvrdí Musk

Podle majitele Tesly měl totiž blok bývalého prezidenta opačný účinek, než si od něj slibovali majitelé Twitteru. Trump si totiž založil vlastní sociální síť Truth Social, kam přešla velká část jeho podporovatelů. Bývalý prezident se navíc nechal slyšet, že i v případě, že by byl jeho účet odblokován, se na Twitter už nevrátí.

Doporučeno
Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot 18. dubna 2024 13:00

Musk se bude údajně snažit o to, aby byly bloky na síti udělovány v ojedinělých případech. V tom se údajně shodl i se spoluzakladatelem Twitteru Jackem Dorseyem. „Oba máme stejný názor, že by permanentní bany měly být udělovány jen vzácně a měly by být vyhrazeny pro účty, které jsou podvodné, nebo pro roboty,“ řekl Musk. V momentě, kdy by někdo napsal na síť něco, co by mohlo „ohrozit svět“, mělo by dojít k jeho dočasnému pozastavení nebo by měl být příspěvek zneviditelněn.

Budoucí majitel Twitteru se také domnívá, že síti chybí vyrovnanost a větší důvěra. Důvěru by rád zlepšil sdílením algoritmu s prosbou, jestli by lidé mohli navrhnout, jak jej zlepšit. Dodal také, že má společnost silnou levicovou zaujatost kvůli jejímu původu v technologické komunitě v San Franciscu. Údajně je třeba ji „vyrovnat“. „Vítězstvím by bylo, kdyby 10 % krajní pravice a 10 % krajní levice bylo stejně naštvaných,“ dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse