Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2022 v 13:11
Čas čtení 1:28
Tereza Šnajdrová

Potvrzeno: Finsko podá přihlášku do NATO, Lipavský krok podporuje (Aktualizováno)

Potvrzeno: Finsko podá přihlášku do NATO, Lipavský krok podporuje (Aktualizováno)
Zdroj: TASR/AP/Frank Augstein, Pool
NEWS FINSKO NATO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Bezpečnostní postavení Finska se po útoku ruských vojsk na Ukrajinu změnilo. Severská země proto podá přihlášku do NATO, potvrdili finský prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marin.

Finský prezident Sauli Niinistö v sobotu telefonoval se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem a oznámil mu, že brzy požádá o vstup do Severoatlantické aliance. Bezpečnostní situace země se prý po ruské invazi na Ukrajinu změnila a Finsko na to musí zareagovat. Dnes pak finský prezident spolu s premiérkou Sannou Marin oficiálně potvrdil, že Finsko podá přihlášku do NATO, píše The Guardian a Sky News. Vstup Finska do NATO podporuje i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Doporučeno
Kdo jsou kadyrovci? Vlastní kolegy z ruské armády popravili bez váhání, smějí se jim na TikToku a nevyšla jim vražda Zelenského Kdo jsou kadyrovci? Vlastní kolegy z ruské armády popravili bez váhání, smějí se jim na TikToku a nevyšla jim vražda Zelenského 13. května 2022 v 14:30

„Finsko oficiálně požádá o členství v NATO. Země je součástí stabilního, silného a zodpovědného severského regionu. Získáváme jistotu a také ji sdílíme. Je dobré mít na paměti, že bezpečnost není hra s nulovým součtem,“ řekl na tiskové konferenci prezident země Sauli Niinistö.

„Jedná se o rozhodnutí, které se zapíše do historie. Jako člen NATO budeme také zodpovědní za bezpečnost celé aliance,“ doplnila jej premiérka Sanna Marin.

NATO, vojna na Ukrajine
Zdroj: TASR/Harald Tittel/dpa via AP

Finsko dělí od ruských hranic 1 300 kilometrů a stejně jako Švédsko dodržovalo od konce druhé světové války přísnou politiku neutrality, neangažovanosti a členství v NATO považovalo za provokaci Moskvy. Po ruské invazi na Ukrajinu se však vše změnilo a až 75 % veřejnosti žádalo, aby Finsko vstoupilo do NATO.

Prezident Sauli Niinistö se rozhodl vyslyšet občany a v sobotu 14. května zavolal svému ruskému protějšku, aby jej informoval, že Finsko brzy požádá o přijetí do Severoatlantické aliance. Finská hlava státu prý chtěla být přímočará a chtěla se vyhnout napětí, které by tento krok mohl způsobit. Rusko totiž Finsko a Švédsko opakovaně před vstupem do NATO varovalo. 

Jen den poté pak Sauli Niinistö oficiálně potvrdil, že Finsko požádá o vstup do NATO. Rozhodnutí v pondělí musí ještě schválit finský parlament, avšak žádné výhrady by mít neměl.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Podporu Finsku při vstupu do NATO vyjádřil i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Na Twitteru napsal, že přihlášku Finska jednoznačně podpoří.

Mohlo by tě zajímat:
10 skvělých her na mobil - Některé jsou zdarma, některé za pár korun, ale každá z nich nabízí zábavu na dlouhé hodiny. 
Nejlepší romantické filmy na Netflixu
10 nejlepších filmů Toma Cruise
Domů
Sdílet
Diskuse