Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 7:00
Čas čtení 1:04
Tereza Patočková

Rozvojové země stále nemají vyřešenou výrobu a distribuci vakcín na covid. Naráží na patentová práva západních firem

Rozvojové země stále nemají vyřešenou výrobu a distribuci vakcín na covid. Naráží na patentová práva západních firem
Zdroj: TASR/AP
NEWS KORONAVIRUS OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rozvojové země stojí v otázce výroby a distribuce vakcín před překážkou v podobě duševního vlastnictví, jelikož patenty a pravomoci k výrobě vlastních vakcín a léků proti covidu vlastní především západní farmaceutické společnosti.

I přesto, že hrozba koronaviru z mnoha částech světa ustupuje, dohoda o tom, jak se mohou rozvojové země dostat k výrobě a distribuci vakcíny, není ani zdaleka vyřešena.

Rozvojové země stojí především před překážkou v podobě duševního vlastnictví, jelikož patenty a pravomoci k výrobě vlastních vakcín a léků proti nemoci covid-19 vlastní především západní farmaceutické společnosti. Uvedl to server Politico.

Generální ředitelka Světové obchodní organizace Ngozi Okonjo-Iweala se pokouší zajistit mezinárodní dohody, které by pro tento konkrétní případ v otázce práv duševního vlastnictví udělaly výjimku.

Doporučeno
Pokud Putin zemře, nedozvíme se to možná i měsíce, tvrdí zdroje z britské tajné služby Pokud Putin zemře, nedozvíme se to možná i měsíce, tvrdí zdroje z britské tajné služby 29. května 2022 19:22
jehla injekční stříkačka koronavirus očkování
Zdroj: TASR/AP

Podle řady diplomatů a úředníků, kteří hovořili s reportéry serveru Politico, je velmi pravděpodobné, že tato jednání budou napadena a mohla by se dokonce úplně rozpadnout. „Jednání jsou bohužel velmi komplikovaná," ​​uvedl jeden z obchodních diplomatů sídlící v Ženevě.

Návrh dohody je známý jako výjimka TRIPS a odkazuje na mezinárodní pravidla, která upravují duševní vlastnictví (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights). Právě tato dohoda měla dát rozvojovým zemím široké pravomoci k výrobě vlastních vakcín a léků na covid-19, a to bez obav z porušení patentových práv. 

Zpočátku chtěly především Jižní Afrika a Indie použít právě tuto dohodu k tomu, aby mohly levně a rychle vyrábět velké množství vakcín bez obav z právních důsledků. Při žádosti o výjimku poukázaly na počáteční globální nedostatek vakcín. Nyní však pandemie v mnoha oblastech světa ustupuje, a dle expertů je proto velmi možné, že je kvůli tomu na udělení této výjimky již pozdě.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na rúzne dobrodružné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů Toma Cruise

Domů
Sdílet
Diskuse