Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2022 9:30
Čas čtení 5:38
Adam Novosad

Finská premiérka vyrostla v „duhové rodině“, šokovala fotkou bez podprsenky a pracovala jako pokladní. Kdo je Sanna Marin?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Obě ženy pocházejí z opačných poměrů, ale v dnešní situaci vedou své země ruku v ruce do NATO.

V čele obou zemí, které se chystají vstoupit do NATO, stojí ženy. Zatímco finská premiérka Sanna Marin není historicky první ženou v čele finské vlády, Magdalena Andersson drží toto prvenství v sousedním Švédsku. 

Obě pocházejí z opačných poměrů, zažily rozdílné prostředí i výchovu, ale dnes si ve světle ruské invaze na Ukrajinu rozumějí víc než dobře. Společnými silami chtějí ruku v ruce dovést Finsko i Švédsko do Severoatlantické aliance. 

Ani jedna však za sebou nemá politickou kariéru bez kontroverzí a skandálů. Marin se stala premiérkou jako 34letá, stihla znechutit malou část Finů fotkou v saku bez podprsenky a nechala si za potraviny platit ze státního rozpočtu, zatímco Andersson zaskočila část Švédů rázným přístupem k imigrantům, ale také tím, že její první působení na postu premiérky skončilo už po pár hodinách.

sanna marin, fínsko
Zdroj: TASR/AP

Společně vstupujeme do NATO jako dva bratrské národy

Finsko a Švédsko dlouho zůstávaly neutrálními zeměmi, ale když padlo rozhodnutí vstoupit do Severoatlantické aliance, oba státy se automaticky rozhodly spojit a všemi kroky projít společně.

„Finsko a Švédsko souhlasily s tím, že celým procesem projdou ruku v ruce a společně podáme přihlášku,“ oznámila veřejnosti švédská premiérka Magdalena Andersson před pár týdny, kdy ji ve Stockholmu navštívil finský prezident Sauli Niinistö. Ten už doma ve Finsku společně s premiérkou Sannou Marin veřejně vystoupil ve prospěch vstupu do NATO.

Společný vstup do NATO je sice významným krokem pro obě země, jenže v minulosti už Finsko spolu se Švédskem několikrát ukázaly, že označení „bratrské národy“ si právem zaslouží. „Švédsko a Finsko mají dlouhou společnou historii. Teď už máme i společnou budoucnost,“ konstatovala švédská premiérka.

Švédsko
Zdroj: TASR/AP

Na podzim roku 2020 se musel tehdejší švédský premiér Stefan Löfven omluvit z účasti na zasedání Evropské rady, kde se setkávají šéfové vlád členských zemí Evropské unie, protože šel na pohřeb své zesnulé matky. Neznamenalo to ale, že Švédsko na zasedání nikdo nezastupoval.

Löfven poprosil finskou premiérku Sannu Marin, zda by odprezentovala švédské postoje k projednávaným záležitostem, s čímž Marin souhlasila. Taková bratrská výpomoc je v Evropské unii vzácná, v minulosti se už ale například stalo, že tehdejšího slovenského premiéra Petera Pellegriniho zastupoval na jednáních v Bruselu tehdejší český premiér Andrej Babiš.

Finská premiérka z duhové rodiny, kterou opustil otec alkoholik

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115778 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co znamená, že Sanna Marin pochází z duhové rodiny. 
  • Jak se její matka rozvedla s jejím otcem, který byl alkoholik. 
  • Kdy si finská premiérka musela přivydělávat jako pokladní či pekařka.
  • Jak Sanna Marin schytala kritiku za fotku v saku bez podprsenky. 
  • Z jakých poměrů pochází švédská premiérka Magdalena Andersson. 
  • Kterou přezdívku si vysloužila z dob, kdy byla ministryní financí.
  • Co rázně vzkázala imigrantům v úvodním projevu, když se stala premiérkou.
Domů
Sdílet
Diskuse