Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2022 19:33
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

U chobotnic po spáření dochází k mentální retardaci. Může za to cholesterol, tvrdí nová studie

U chobotnic po spáření dochází k mentální retardaci. Může za to cholesterol, tvrdí nová studie
Zdroj: Flickr/Steve Jurvetson/volně k užití
NEWS VĚDA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Jen krátce po spáření přestávají samice chobotnic přijímat potravu, blednou, a nakonec umírají.

Hlavonožci patří k nejchytřejším zvířatům na světě. Díky rozsáhlé síti malých „mozků“ v chapadlech nebo skvělé koordinaci těla se například dokážou dostávat z uzavřených nádob nebo z nich vyprostit potravu. Jejich vyvinutá centrální nervová soustava ale překvapivě po spáření upadá. Podle vědců by toto mohlo být způsobeno nedostatkem cholesterolu. Říká to studie zveřejněná v žurnálu Current Biology.

Chobotnice se obvykle páří okolo dosáhnutí jednoho roku života. Po spáření ale začínají mít samičky často sebedestruktivní sklony. Přestávají přijímat potravu, rozvíjí se u nich mentální retardace, a nakonec umírají ještě před tím, než jejich mláďata přijdou na svět. To způsobovala přítomnost „optické žlázy“, po jejímž odoperování samice chobotnic fungovaly stejně jako před nakladením vajíček.

Podle studie týmu profesorky Z Yan Wang by tyto sebedestruktivní sklony mohl způsobovat nedostatek látky 7-dehydrocholesterol (7-DHC), ze kterého se cholesterol dále tvoří. Pokud ale jeho tvorba neprobíhá, dochází právě ke zmíněnému sebedestruktivnímu chování a mentální retardaci. Právě absence tvorby cholesterolu by mohla být odpovědí na chování samic chobotnice.

Doporučeno
Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? 3. května 2024 16:55

Vědci otázku zkoumali především kvůli vysoké inteligenci hlavonožců. Jejich nervová soustava patří z hlediska poměru hmota těla k hmotě mozku k jedněm z nejlepších. Ve srovnání s ostatními tvory s velkými a vyvinutými mozky bylo ale nepravděpodobné, že by hlavonožci žili tak krátce.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších filmů Dwayna Johnsona
– V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na rúzne dobrodružné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
10 nejlepších filmů Toma Cruise

Domů
Sdílet
Diskuse