Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. června 2022 11:30
Čas čtení 2:18
Dominik Vetrák

RECENZE: Toto je Film roku. I když je podobně kvalitní jako The Batman či Top Gun, skoro nikdo ho neviděl

FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Herecké galapředstavení je vynikající oddechovkou, která tě pobaví.

V českých kinech najdeš komediální drama Official Competition pod názvem Film roku. Lidé z marketingového oddělení si na sebe tímto překladem mohli uplést bič, nakonec však triumfálně zvítězili. Dramedie Film roku je totiž jedním z nejlepších filmů letošního roku, která nabízí vynikající dramatické scény, a navíc se při ní i slušně nasměješ. Překvapila nás obzvlášť povedená komediální složka.

Doporučeno
Jak se natáčel film Top Gun: Maverick? Létali herci skutečně ve stíhačkách a jak natočili scény v kokpitech? Jak se natáčel film Top Gun: Maverick? Létali herci skutečně ve stíhačkách a jak natočili scény v kokpitech? 5. června 2022 12:30

Netypická režisérka dostane neomezený rozpočet

Děj sleduje bohatého podnikatele, který chce, aby si jej lidé zapamatovali díky nějakému nesmrtelnému dílu. Rozhodne se zafinancovat ambiciózní film. Následně vidíme snahu úspěšné, ale netradiční režisérky Loly (Penélope Cruz) natočit film s tím, že má téměř neomezený rozpočet.

Nemusí tak při plánování snímku dělat mnoho kompromisů. Díky tomu získá do hereckého ansámblu velkou hollywoodskou hvězdu Félixe (Antonio Banderas) a kvalitního herce Ivána (Oscar Martínez), který se většinou vyhýbá mainstreamu.

Hlavní role v jejím filmu hrají skvělí herci, kteří se však nenávidí

Félix a Iván nemohou být odlišnější. Jeden je tak trochu namyšlená hollywoodská hvězda s divnými manýry, druhý je zase až příliš „artový“ a zahleděný do sebe a své pravdy o tom, co je skutečné umění.

Film roka Antonio Banderas penelope Cruz recenzia
Zdroj: IFC FILMS

Režisérka se musí pokusit udržet je na jedné lodi a získat z nich maximum, což je místy kvůli jejich odlišným povahám přímo nemožné. Herci se vzájemně urážejí a stále více si uvědomují, jaká je mezi nimi obrovská propast. Během téměř 2hodinového filmu sledujeme jejich herecké zkoušky a vše, co patří k nácviku herců před natáčením.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Divák ani tak moc nepoznává soukromé životy herců jako spíše jejich charaktery, které se projevují v kritických situacích. Někdy je do nich dostane režisérka Lola, jindy se do nich dostanou sami. Pokaždé je to zdroj skvělého dramatu nebo komedie.

Může za to spojení bravurních hereckých výkonů všech zúčastněných, ale také funkčního scénáře, bezvadné režie a dalších technických aspektů. Film roku je jedním z filmů, při kterém se utkalo několik kvalitních tvůrců a podařilo se jim splnit úkoly na 100 %, střih a soundtrack nevyjímaje.

Film roka Antonio Banderas penelope Cruz recenzia
Zdroj: IFC FILMS

Film roku je překvapivě skvělá komedie s úžasnými dramatickými zvraty

Výsledkem je film, který tě dokáže rozesmát v nečekaných momentech, ale také zanechat v údivu a s otevřenými ústy hledět na plátno. Režiséři Mariano Cohn a Gastón Duprat dokázali navodit i deprimující atmosféru, a to ve zcela nečekaném bodě snímku.

Nic z toho by se však nepodařilo, kdyby se režiséři nemohli spolehnout na extrémně talentované herce. Trio Penélope Cruz, Antonio Banderas a Oscar Martínez předvádí jednu skvělou scénu za druhou. Film roku je jedním z mála cizojazyčných filmů, které se mohou dostat k řadě mezinárodních diváků preferujících hollywoodskou produkci.

Film roka Antonio Banderas penelope Cruz recenzia
Zdroj: IFC FILMS

Vzpomněli by si tak, že Banderas a Cruz jsou špičkoví herci, které Hollywood nedokáže ve svých filmech správně využít. Oba herci přitom své kvality v posledních letech opakovaně dokazují (například v Pain and Glory či Parallel Mothers od režiséra Pedra Almodóvara).

Žádný nudný art, ale divácky přívětivý a zábavný film

Právě díky ústřední trojici funguje každý bláznivý a vyhrocený dialog. Těch je ve snímku mnoho, jelikož jde o konverzační dramedii v jemně minimalistickém duchu. Nemusíš se však bát označení „artový“ či pomalý film. Film roku je divácky velmi přívětivou komedií s několika dramatickými scénami a famózním závěrem, který tě překvapí. Rozhodně není nudný, ba naopak, je plný originálních nápadů, díky kterým neodlepíš oči od plátna.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

V první řadě funguje jako ukázka hereckých schopností tří mimořádně talentovaných herců, díky kterým v kině na dvě hodiny úplně vypneš a necháš se unášet jejich nekompromisním projevem. Film roku si od nás s přimhouřenýma očima odnáší hodnocení devět bodů z deseti. Doporučujeme jej vidět v kinech.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse