Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. června 2022 17:42
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Jak se vyvíjela města podle velikosti populace? Animace ukazuje populační explozi od roku 2800 př. n. l.

Jak se vyvíjela města podle velikosti populace? Animace ukazuje populační explozi od roku 2800 př. n. l.
Zdroj: Unsplash/Louie Martinez/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podívej se na vývoj největších měst historie i budoucnosti.

Tokio je v současnosti největším městem na světě, co se počtu obyvatel týče. Je ale možné, že jej během několika let překoná indické Dillí a do konce století se na první příčce světového žebříčku umístí i konžská Kinshasa. Kanál City Globe Tour nasimuloval vývoj nejlidnatějších měst na světě od roku 2800 př. n. l. až po rok 2100.

Podle dat OSN je na světě momentálně 81 měst, které mají více než 5 milionů obyvatel. Pro srovnání: Ve „vítězné“ japonské metropoli momentálně žije přes 37 milionů lidí, na posledním místě je naopak druhé největší mexické město Guadalajara s 5 023 000 obyvatel. 

Do konce století by ale zalidnění největších měst mělo ještě zásadním způsobem vzrůst. Předpokládá se, že na konci 90. let 21. století by konžská Kinshasa měla mít přes 80 milionů obyvatel. Naopak největšímu Tokiu by měl počet lidí klesnout přibližně na 26 milionů.

Na vývoji největších měst historie lze snadno pozorovat rostoucí populaci. Žebříček na videu začíná městem Uruk na území dnešního Iráku. To mělo na začátku třetího tisíciletí před naším letopočtem přibližně 80 tisíc obyvatel. Jeho populace by se tak pohybovala mezi dnešním Ústím nad Labem (přibližně 93 tisíc obyvatel) a Zlínem (asi 74 tisíc obyvatel).

Naopak nejmenší město své doby Zabalam, které se nacházelo také na území dnešního Iráku, mělo ve své době pouze 10 tisíc obyvatel.

Domů
Sdílet
Diskuse