Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti L'oréal.
17. června 2022 17:15
Čas čtení 2:46
Sponzorovaný obsah

Zakladatelka organizace proti sexuálnímu obtěžování: Každý ví, že oplzlými řečmi nikoho nesbalí, jde o moc a dominanci

Zakladatelka organizace proti sexuálnímu obtěžování: Každý ví, že oplzlými řečmi nikoho nesbalí, jde o moc a dominanci
Zdroj: L'Oréal
ZAJÍMAVOSTI SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

Většina Čechů si údajně myslí, že za sexuální obtěžování si ženy mohou samy.

Obtěžování na veřejnosti je rozsáhlý problém, se kterým už se někdy setkalo 90 % mladých Češek. Aby se ženy vyhnuly nepříjemnému pokřikování nebo hvízdání na ulici, nechodí na večerní procházky, nebo dokonce upravují svůj vzhled. Značka L’Oréal Paris proto přichází s projektem Stand Up, který bojuje za bezpečný veřejný prostor. Cílem je informovat, jak bychom měli postupovat v případě, že se staneme svědkem sexuálního obtěžování. Školení se ujala nezisková organizace Konsent v čele se zakladatelkou a výkonnou ředitelkou Johannou Nejedlovou.

více o projektu
loreal, sexuální obtěžování
Zdroj: L'Oréal

Obtěžování není normální

Johanna Nejedlová před lety sama zažila sexuální násilí, což pro ni bylo impulzem, aby se začala o tuto problematiku zajímat. „Poté, co jsem se stala obětí sexuálního násilí, jsem narazila na údaje, podle kterých si údajně většina Čechů a Češek myslí, že si za znásilnění mohou ženy samy. Tak to ale není, zodpovědný je ten, kdo ho spáchá. Rozhodla jsem se, že je potřeba přispět k tomu, aby se oběti nemusely bát svěřit a aby sexuálního násilí ubylo,“ vysvětluje. Na základě těchto zkušeností se spojila s dalšími lidmi a založili organizaci Konsent, která se věnuje prevenci znásilnění, sexuálního obtěžování a šikany.

Že je obtěžování na veřejnosti zásadní problém, potvrdila i studie „Sexuální obtěžování ve veřejných prostorách, data v rámci ČR”, kterou značka L´Oréal Paris realizovala v únoru 2022 ve spolupráci s agenturou Ipsos. Vyplývá z ní, že 67 % mladých žen v Česku zná z vlastní zkušenosti catcalling – pokřikování a hvízdání na ulici, 61 % žen se raději vyhýbá večerním procházkám a 53 % žen upravuje svůj vzhled, aby se vyhnuly sexuálnímu obtěžování.

Podle Johanny přitom nejsou k nápravě situace kolem sexuálního obtěžování potřeba žádné superschopnosti, stačí odhodlání a lidé, kterým není lhostejné, co se kolem nich děje, a snaží se věci měnit. Přesto pořád vidí v hájení ženských práv mezery. „Pro málokoho je to téma, přitom se týká poloviny populace a některé problémy jsou úplně očividné. S obtěžováním tu má zkušenost každá druhá žena, se znásilněním každá desátá. Když ve Španělsku neodsoudí pachatele znásilnění kvůli špatně nastavenému zákonu, Španělky se zdravě naštvou, statisíce jich vyrazí do ulic a politici pak musí reagovat a zákon změnit,“ říká. K takovému tlaku máme zatím v Česku daleko a ženy tady si myslí, že se to nedá změnit.

loreal, sexuální obtěžování
Zdroj: L'Oréal

Kdy už to je znásilnění?

Johanna Nejedlová se také aktivně angažuje v otázce změny definice znásilnění v rámci českého trestního zákoníku. Říká, že samotné pouliční nebo sexuální násilí začíná mnohem dříve než výhružkami. To, že se tomuto typu obtěžování říká sexuální, může být podle ní zavádějící, protože naznačuje, že měl někdo velkou touhu a neovládl se. V drtivé většině případů však nejde o sexuální touhu, ale o moc a dominanci.

Podle Johanny každý člověk ví, že oplzlými řečmi na ulici nikoho nesbalí. Lidé si to dovolují k někomu, kdo je zrovna ve slabší pozici a u koho mají pocit, že si to dovolit můžou, většinou jsou to ženy. Když se děje obtěžování mužům, obvykle jsou v nějaké podřízené roli. Dochází k tomu například z pozice šéfky k zaměstnanci nebo klientky na baru k barmanovi. Proto je důležité se proti sexuálnímu násilí vymezovat. Když budou ti, kdo se ho dopouští, vědět, že jim to neprojde, nedosáhnou uspokojení z nadřazenosti – z toho, že si vydobyli, co chtěli, nebo že někoho zahanbili.

loreal, sexuální obtěžování
Zdroj: L'Oréal

Nemůžete si za to sami

Co by Johanna doporučila těm, kteří se stali obětí jakékoli formy sexuálního násilí? „Jsou dvě věci, které bych si přála, aby slyšeli všichni, kdo zažili jakékoliv sexuální násilí. Zaprvé, že si za to nemohou sami a může za to jen ten, kdo to udělal. Zadruhé bych je chtěla podpořit, ať se svěří někomu, kdo je jim blízký, aby na ten nepříjemný zážitek nezůstali samotní. I když se stane, že první člověk nebude reagovat ideálně, určitě pomůže někdo další. Pokud se nenajde nikdo v blízkém okolí, tak jsou tu organizace, které podpořit dokážou, například projekt Stand Up.

Když už k harašení dojde, většina lidí jen mlčky přihlíží. Nabídnout pomoc přitom není těžké, jen je potřeba umět udělat první krok. Jak přesně se zachovat, se můžeš inspirovat na stránkách projektu Stand Up www.standup-cesko.com, kde najdeš spoustu informací včetně užitečné metody 5D, která navádí, co dělat, když si sexuálního obtěžování všimneš ve svém okolí.

dozvědět se více
loreal, stand up, sexuální oběžování
Zdroj: L'Oréal
Domů
Sdílet
Diskuse