Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 13:45
Čas čtení 2:41
Barbora Volfová TASR

Evropský soud zrušil let, jímž chtěla Velká Británie deportovat migranty do Rwandy

Evropský soud zrušil let, jímž chtěla Velká Británie deportovat migranty do Rwandy
Zdroj: TASR/AP
NEWS RWANDA VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Těsně před odletem vydal Evropský soud pro lidská práva příkaz, který prvnímu deportačnímu letu zabránil.

Británie zrušila úterní večerní let, kterým měla do Rwandy deportovat první neúspěšné žadatele o azyl. Důvodem byla podle slovenské agentury TASR intervence ze strany Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), který se těsně před odletem rozhodl, že přinejmenším jeden z migrantů nemůže být momentálně z Británie deportován.

Se záměrem britské vlády deportovat do této východoafrické země více migrantů dlouhodobě nesouhlasí řada představitelů politické opozice, charitativní organizace či náboženští vůdci, kteří jej označili jako nelidský. Deportaci tak byla vláda nucena prosazovat u londýnských soudů.


Přinejmenším 30 migrantů, kteří měli být původně na palubě tohoto letu, v uplynulých dnech u soudů úspěšně argumentovalo, že by neměli být deportováni buď ze zdravotních, nebo lidskoprávních důvodů. 


Evropský soud pro lidská práva však těsně před odletem vydal příkaz, kterým v podstatě zastavil let. Došlo k tomu v době, kdy už mělo letadlo nastartované motory a na palubu nastupoval personál. Soud v rozsudku týkajícím se případu jednoho z neúspěšných azylantů, který měl být deportován, konkrétně Iráčana, totiž uvedl, že tento muž by měl zůstat v Británii minimálně do doby, než tamní justice (vrchní londýnský soud) nerozhodne o zákonnosti takové deportační praktiky. Iráčan mohl být ve Rwandě vystaven mučení.

Doporučeno
Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano 19. ledna 2024 14:00

„Očekával jsem podporu od vlády Spojeného království, ale žádnou jsem nedostal, proto žádám Brity, aby mě podpořili. Mám syna ve Spojeném království, ale pokud mě pošlou do Rwandy, nebudu ho moci vidět. Jsem ve velkém stresu a já i můj syn jsme na tom velmi špatně psychicky. Moje rodina v Íránu se velmi obává toho, co se mi děje ve Spojeném království. Vždycky jsem si myslel, že tady existuje spravedlnost, ale v této zemi jsem žádnou spravedlnost nenašel,“ vypověděl pro The Guardian jeden z žadatelů o azyl.

„Šest měsíců mě vykořisťovali překupníci v Albánii. Převezli mě do Francie. Nevěděl jsem, do které země mě vezli,“ řekl Guardianu dvacetišestiletý Albánec, který na poslední chvíli zahájili právní kroky, aby nebyl násilně převezen do východoafrické země. 

„Jsem ve velmi špatném psychickém stavu. O Rwandě jsem nic nevěděl. Nikdy jsem v Africe nebyl a myslím, že to pro mě nebude bezpečné. Nemohu se vrátit do Albánie, protože mě tamní překupníci zabijí. Jediným bezpečným místem je pro mě Velká Británie,“ dodal.

Demonstranti protestující před budovou Nejvyššího soudu v Londýně proti odsunu nelegálních migrantů a odmítnutých žadatelů o azyl z Británie do Rwandy.
Demonstranti protestující před budovou Nejvyššího soudu v Londýně proti odsunu nelegálních migrantů a odmítnutých žadatelů o azyl z Británie do Rwandy. Zdroj: TASR/AP/Alastair Grant

Británie podepsala v dubnu dohodu s Rwandou, na jejímž základě má tato africká země přijímat zpět neúspěšné žadatele o azyl ve Spojeném království. Rwanda za to od Londýna obdržela příspěvek dosahující v přepočtu zhruba 144 milionů eur plus další platby v závislosti na počtu deportovaných. Záměrem dohody je odradit migranty, aby nepodnikali riskantní plavbu do Británie na malých člunech přes Lamanšský průliv. Počet takových pokusů se za poslední dva roky výrazně zvýšil.

Doporučeno
10 věcí, které (možná) nevíš o Velké Británii 10 věcí, které (možná) nevíš o Velké Británii 12. května 2022 9:30

Britská ministryně vnitra Priti Patel značila úterní zásah ESLP za velmi překvapující. Slíbila, že bude i nadále v tomto směru prosazovat kritizovanou vládní politiku. „Nenecháme se odradit. Náš právní tým posuzuje každé rozhodnutí o tomto letu, přičemž už nyní začíná příprava na další takový let,“ řekla. Na Twitteru označila Rwandu za bezpečnou zemi.

Britská ministryně vnitra Priti Patelo řeční během zasedání vlády na Downing Street 10 v Londýně.
Britská ministryně vnitra Priti Patelo řeční během zasedání vlády na Downing Street 10 v Londýně. Zdroj: TASR/AP/Alberto Pezzali

„Jsme rádi, že se úterní let do Rwandy neuskutečnil. Nyní se těšíme na úplné soudní přezkoumaní tohoto systému, který je prováděn nezákonným a nespravedlivým způsobem,“ napsala na Twitter charitativní organizace Asylum Aid.

K celé situaci se také vyjádřil starosta Londýna, Sadiq Khan. „Jsem vděčný, že nelidská deportace žadatelů o azyl do Rwandy byla včera v jedenáct hodin zastavena. Naše země a město byly po staletí útočištěm pro lidi v nouzi. Toto teď nesmí přestat,“ napsal na Twitteru.

Britská vláda nadále plánuje letecký transport neúspěšných žadatelů o azyl do Rwandy. Rovněž podnikne právní kroky vůči rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva.

Domů
Sdílet
Diskuse