Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 20:33
Čas čtení 0:59
Vojtěch Vanda

Experimentální hra s umělou inteligencí: Nakresli za pár vteřin předmět tak, aby jej AI rozpoznala

Experimentální hra s umělou inteligencí: Nakresli za pár vteřin předmět tak, aby jej AI rozpoznala
Zdroj: reprofoto
TECH GOOGLE UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nevadí, že nejsi malíř. Stačí, když se pokusíš o čmáranici, čímž pomůžeš vývojářům s výzkumem strojového učení.

Pokud nemáš co dělat a máš k dispozici počítač, možná nepohrdneš malou hrou v prohlížeči, která je ještě k tomu prospěšná. Quick, draw! je jednoduchá hra – jediné, co musíš zvládat, je pohyb myší nebo na touchpadu. Poté musíš během 20 sekund nakreslit v podobě čmáranice věc, která je ti zadána. Neuronová síť na druhé straně se snaží uhodnout, co kreslíš. A tím ji učíš. 

Doporučeno
Znáš Wordle? Virální hru, v níž se snažíš uhádnout slovo dne, hrají i světové hvězdy Znáš Wordle? Virální hru, v níž se snažíš uhádnout slovo dne, hrají i světové hvězdy 18. ledna 2022 8:58

Autoři hry Jonas Jongejan, Henry Rowley, Takashi Kawashima, Jongmin Kim, Nick Fox-Gieg a lidé z Google Creative Lab a Data Arts Teamu si dali za úkol jednu věc – vytvořit hru, která by byla rychlá, lidi bavila a zároveň by se díky ní mohla neuronová síť učit. Celé hraní by pak sloužilo jako výzkum strojového učení. 

„Experiment využívá stejných technologií jako Google Translate, když rozeznává rukopis člověka,“ uvádí v instruktážním videu web developer Jonas Jongejan. Umělá inteligence se totiž učí rozeznávat jak písmena, tak i čmáraničky, ne pomocí toho, jak vypadají, ale i jakým způsobem byly nakresleny.

V příkladu uvádí čmáraničku kočky. Na jedné je pouze hlava se špičatýma ušima, na druhé je silueta a na třetí pouze obličej s fousky. Počítač nejprve netuší, že všechny tři obrázky jsou kočka, ale pomocí učení skrze Quick, draw! si to osvojí a zvládne to rozeznat. Technologie samozřejmě není dokonalá, ale čím více takových čmáranic bude, tím spíše je umělá inteligence rozezná.

Do dnešního dne se do hry zapojilo na 15 milionů hráčů, kteří vytvořili na 50 milionů čmáraniček. Všechny tyto čmáranice jsou navíc open-sourced, takže je může využít každý. 

Domů
Sdílet
Diskuse