Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. června 2022 10:30
Čas čtení 0:50
Tereza Šnajdrová

Základní tábor na Mount Everestu se přesune. Důvodem je změna klimatu i lidská moč

Základní tábor na Mount Everestu se přesune. Důvodem je změna klimatu i lidská moč
Zdroj: TASR/AP
NEWS MOUNT EVEREST ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Základní tábor na Mount Everestu se bortí. Kvůli klimatickým změnám taje zdejší ledovec a stavu okolí nepřispívají ani litry moči, které tam vyprodukují turisté.

Nepál přesune base camp (základní kemp, pozn. redakce) na Mount Everestu, a to hned z několika důvodů. Těmi nejzásadnějšími jsou klimatické změny, ale také lidská moč. Horolezci v base campu údajně denně vyloučí až 4 000 litrů moči, informují BBC a Euronews. Základna by se mohla přesunout do roku 2024.

Doporučeno
Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? 17. června 2022 20:00

Důsledkem změny klimatu dochází k rychlému tání ledovce Khumbu, který se nachází poblíž base campu Mount Everestu. Ten každý rok ztratí zhruba 9,5 milionu metrů krychlových a denně se v něm otevírají nové trhliny, které jsou nebezpečné jak pro tamní přírodu, tak pro turisty.

Kondici base campu nepřispívá ani to, že jej během sezóny navštíví až 1 500 lidí a do tamního okolí jsou denně vypuštěny až 4 tisíce litrů lidské moči. Stanové městečko, ve kterém se horolezci připravují na výstup na vrchol, se bortí a je nutné jej přesunout. 

Doporučeno
Letenky do 1500 korun: Našli jsme 9 míst v Evropě, kam lze levně vycestovat Letenky do 1500 korun: Našli jsme 9 míst v Evropě, kam lze levně vycestovat 17. června 2022 11:30

„Nyní se připravujeme na přemístění base campu a již brzy to budeme konzultovat se všemi zúčastněnými stranami. V zásadě jde o přizpůsobení se změnám, které v táboře vidíme. Přesun se stal nezbytným pro udržitelnost samotného horolezeckého podnikání,“ uvedl generální ředitel nepálského turistického oddělení Taranath Adhikari. 

Na tibetské straně Everestu se nachází další base camp, avšak Čína jeho návštěvu většině turistů zakázala. Důvodem má být přebytek odpadků, který tam horolezci zanechávali. 

Domů
Sdílet
Diskuse