Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
24. června 2022 18:00
Čas čtení 5:23
Tereza Šnajdrová

Nejlepší alba týdne: Conan Gray tě nechá nahlédnout do svého nitra, French Montana už není jako dřív a Zola Jesus opět boduje

Nejlepší alba týdne: Conan Gray tě nechá nahlédnout do svého nitra, French Montana už není jako dřív a Zola Jesus opět boduje
Zdroj: Wikimedia Commons/Brian Ziff/volně k použití
NEWS NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Přinášíme ti výběr těch nejlepších desek, které vyšly za poslední týden.

Stejně jako každý týden, i tento pátek ti přinášíme náš tradiční výběr nejlepších desek, které vyšly v uplynulých sedmi dnech. I tentokrát rozhodně bylo z čeho vybírat a na své si přijdou jak milovníci popu, tak posluchači rapu nebo alternativy.

 
S novými alby se dnes o slovo hlásí mluvčí generace Z Conan Gray, který se vyzpíval ze svých nejniternějších pocitů, ostřílený rapper French Montana, alternativní talentovaná umělkyně Zola Jesus nebo RnB legenda Chris Brown. Čí deska tě zaujala nejvíc? Dej nám vědět v komentářích nebo v anketě na konci článku.

Doporučeno
Móda z festivalu: Takto se mladí Češi oblékli na festival Rock for People. Někteří upřednostňují módu před pohodlím, jiní naopak Móda z festivalu: Takto se mladí Češi oblékli na festival Rock for People. Někteří upřednostňují módu před pohodlím, jiní naopak 22. června 2022 8:30

Conan Gray – Superache

Conan Gray je teprve třiadvacetiletý americký zpěvák, který se do světa showbyznysu dostal díky YouTube. Jako teenager nahrával na svůj kanál vloggy, k nimž později přidal také covery písní i své originální skladby. Tehdy si jej všimla nahrávací společnost Republic Records, která se zpěvákem podepsala smlouvu a v roce 2018 vyšlo Conanovo debutové album Sunset Season.

 
Do povědomí více lidí se talentovaný muzikant dostal až v roce 2020 deskou Kid Krow, na níž najdeš populární track Maniac. Ten se stal na TikToku virálním, na Spotify si vysloužil téměř 570 milionů poslechů a fanouškovská základna Conana Graye začala růst.
 
Mladý Američan se nyní hlásí o slovo albem Superache, na kterém najdeš 12 skladeb a jehož poslech ti zabere něco málo přes 40 minut. Některé skladby z desky uveřejnil zpěvák už v předchozích měsících a například songu People Watching se k dnešnímu dni podařilo sesbírat na Spotify 129 milionů poslechů.
 
Conanovi se často přezdívá „princ smutných písní“ a jinak tomu není ani na novém albu Superache. „Jsem prostě velmi intenzivní romantik – vezmu jakoukoli malou situaci a udělám z ní gigantickou,“ řekl zpěvák v rozhovoru pro NME.
 
Superache je deska věnovaná různým způsobům lásky, traumatům s ní spojeným, emocím a také těm, kteří Conanovi zlomili srdce… Ať už to byli jeho partneři, nebo rodiče. „Po celé mojí rodinné linii jsem skvělý ve vyprávění lží. Mám to od svojí mámy. Řekl jsem milion lží, abych přežil,“ zpívá zpěvák v písni Family Line. Na albu ovšem najdeš i rychlejší bangery. Best Friend slouží jako oslava přátelství, v Disaster se zase řeší sabotování vztahů a The Exit skvěle zakončuje celou hlubokou a zároveň upřímnou desku.

„This could be a disaster
There's so many factors, like, what if you freak out?
And then we're losin' it all at the critical chapter
Where I say, "I love you" and you don't say it after
This could be a disaster
Pedalling backwards, by sayin' that I'm drunk
I really shouldn't have called, I'm a little bit plastered
You call me a liar, now I'm fallin' in faster
This could be a disaster.“ – Disaster

French Montana – Montega

Marocko-americký rapper French Montana se ve světě hudby pohybuje už od roku 2002. Začínal především v battlech, později natočil sérii Cocaine City, v níž zpovídal pouliční umělce, a zlomovým pro něj byl rok 2003. Tehdy na něj byla narafičena přestřelka, při níž byl zpěvák postřelen do hlavy a několik týdnů strávil v nemocnici. Jak se ale říká, co tě nezabije, to tě posílí a pro French Montanu to platí dvojnásob.
 
V roce 2007 vydal rapper svůj debutový mixtape s názvem French Revolution Vol. 1, o šest let později vyšlo jeho první debutové full album Excuse My French a dnes French Montana boduje s deskou Montega. Na té se nachází 12 skladeb o celkové délce 38 minut. Rapper na ní spolupracoval s hudebním producentem Harrym Fraudem a společně tak vytvořili nejkonzistentnější album vůbec.
 
Montega slouží jako rapperova zpověď. V tracku Rushmore Pack Montana rapuje o tom, že už není jako dřív, úderná Drop Top se opírá o materialismus a Shorty So Bad je milostná balada o divoké lásce. Za zmínku pak určitě ještě stojí tracky Drunk Words, Sober Thoughts se zesnulým rapperem Chinxem nebo Bronx Mecca. Deska je těžká, zároveň fresh a nám se moc líbí!

„I had to learn emotions, was the enemies affects (Woo)
Had to jump out my feelings, ain't no money there
Curved the potholes, waitin' for me was a hunnid years (Skrrt)
Free Max, when God took Chinx, I cried a hunnid tears
From the crack hoes to a hunnid Ms, fuckin' with me, not a chance.“ - Drunk Words, Sober Thoughts

Zola Jesus – Arkhon

Fanoušky alternativního žánru tento týden potěší umělkyně Zola Jesus, která vydává nové album po dlouhých pěti letech. Zola Jesus s hudbou začala už na vysoké škole, kdy po nocích ve svém pokoji experimentovala s klávesami a dalšími nástroji, pomocí kterých vytvářela magické melodie. V roce 2008 pak pod taktovkou Sacred Bones Record vydala první dva singly Poor Sons a Soeur Sewer, které se také o rok později objevily na jejím debutu The Spoils. Většího úspěchu se pak talentovaná umělkyně dočkala v roce 2011 s albem Conatus, na kterém najdeš i melancholickou Skin.
 
Ač je těžké oslovit s alternativní a nezávislou hudbou i širší veřejnost, Zola Jesus se nevzdává a přichází s novou deskou Arkhon. Ta sestává z 10 skladeb, které tě zabaví na 42 minut, a už z prvního poslechu je jasné, v jakém duchu se tento počin ponese.
 
Arkhon je naléhavá, mísí se na ní operní tóny s popovým podtextem, a to vše je doplněno o perfektní vokály o tom, jak žít život, i když se vše kolem nás hroutí. Pokud se v něčem Zola Jesus během let změnila, tak jsou to melodie, které jsou na nové desce údernější, bicí jsou výraznější, a zpěvačce se tak podařilo vytvořit snad nejlepší album její kariéry.
 
Sewn je svižná, statečná, stejně jako Into The Wild, v níž umělkyně ukazuje, že ani z kroku do neznáma nemusíme mít strach. „Jdi do toho, nech padnout zdi. Každý krok je tvůj, vejdi do divočiny,“ zpívá Zola Jesus. Nám se na Arkhon nejvíce líbí srdcervoucí Desire, Eferma o osvobození se z depresivní stagnace nebo závěrečná Do That Anymore o světě po pandemii koronaviru a vládě, která před zásadními problémy zavírá oči.

„What can anyone say
When our mouths are all taped?
Chalk it up, we can't change
Anything in this damn place
We can't do.“ – Do That Anymore

Chris Brown – Breezy

Americký RnB zpěvák Chris Brown začal dělat hudbu už v pouhých 13 letech, a když mu bylo 16, vydal debutové album Chris Brown. Na něm se nacházel populární track Run It!, který mladého umělce dostal do záře reflektorů. Několik týdnů se držel na předních příčkách žebříčku Billboard Hot 100, dostal se na první místo hudebního žebříčku Montella Jordana, a deska dokonce získala multiplatinový certifikát.
 
Zabodovat se zpěvákovi podařilo i s druhým počinem, albem Exclusive, které vyšlo v listopadu roku 2007 a najdeš na něm oblíbené hity Kiss Kiss nebo With You. Během téměř 20 let pak Chris Brown vydal devět studiových alb a nyní přichází s tím desátým.
 
Breezy obsahuje 24 tracků, jejichž poslechem strávíš téměř hodinu a půl, a ačkoliv se jedná o poměrně dlouhou desku, nudit se u ní rozhodně nebudeš. Chris Brown si na pomoc přizval mnoho oblíbených umělců, včetně rapperů Lil Durka, Lil Wayna nebo Lil Babyho.
 
V úvodním singlu Till The Wheels Fall Off vyniká Capella Grey, ale pozadu nezůstává ani Chris Brown, který srší dobrou energií a skvěle tě navnadí na další vývoj desky. Pitch Black má chytlavý refrén, Call Me Every Day vyniká saxofonovým sólem v závěru, Hmhmm je skvěle úderná a zlatým hřebem je pro nás track, ve kterém Brown předvedl své bezchybné vokály. Co na desku Breezy říkáš ty? Dej nám vědět do komentáře.

„Tell me all your fantasies
Baby, while I lay between
Lick you from your head to feet
Kissin' on your Georgia peach (Mwah)
 
I wanna see how you ride it, I need that bomb cat
I need to get in that water likе where the pool at?
Makе her squirt to the sky, put my face in it
But before I leave, baby, baby, don't do that.“ – Hmhmm

BONUS: Eminem & Snoop Dogg – From The D 2 The LBC

Jen před pár hodinami se na YouTube objevil i nový track z dílny dvou legendárních rapperů. Své síly spojili Eminem a Snoop Dogg a společně vytvořili song, v němž vystupují jako NFT opice. V autě putují halucinogenním světem, obhajují účinky marihuany a lidi to baví! From The D 2 The LBC si na YouTube během sedmi hodin poslechl téměř milion lidí, tak na co ještě čekáš.

Anketa:
Čí album tě zaujalo nejvíc?
Conan Gray – Superache
French Montana – Montega
Zola Jesus – Arkhon
Chris Brown – Breezy
Conan Gray – Superache
0 %
French Montana – Montega
0 %
Zola Jesus – Arkhon
100 %
Chris Brown – Breezy
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse