Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. června 2022 12:46
Čas čtení 1:03
Adéla Ježková

Billie Eilish při vystoupení protestovala proti zrušení potratů. „Pro ženy v USA je to temný den,“ řekla

Billie Eilish při vystoupení protestovala proti zrušení potratů. „Pro ženy v USA je to temný den,“ řekla
Zdroj: Getty Images/Dave J Hogan
NEWS BILLIE EILISH SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Dnešek je pro ženy v USA opravdu, ale opravdu temným dnem,“ řekla dvacetiletá zpěvačka na pátečním koncertu v Glastonbury.

Zpěvačka Billie Eilish využila svého vystoupení na festivalu v Glastonbury k protestu proti rozhodnutí Nejvyššího soudu USA zrušit ústavní právo na potrat. 

„Dnešek je pro ženy v USA opravdu, ale opravdu temným dnem,“ řekla dvacetiletá zpěvačka z pódia a následně všem ženám věnovala píseň Your Power, která pojednává o konceptu moci a připomíná, že bychom ji neměli zneužívat. Informovala o tom stanice BBC.

Doporučeno
Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky 24. června 2022 19:40

Eilish reagovala na páteční rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, který zrušil rozsudek případu Roe vs. Wade z roku 1973, jenž zaručoval celostátní právo na potrat. O pravidlech pro interrupci si budou nyní jednotlivé státy rozhodovat samy. Přibližně polovina států pravděpodobně toto právo zruší.

Zpěvačka se již v minulosti několikrát vyjádřila k právu na potrat. Například během červnového koncertu v Manchesteru debutovala popová hvězda novou písní TV, ve které zpívá: „Internet se zbláznil a sleduje filmové hvězdy u soudu / Zatímco převracejí rozsudek Roe vs. Wade.“

Předtím Eilish během koncertu v Texasu v říjnu 2021 řekla větu: „My body, my fucking choice“ (Moje tělo, moje zas*aná volba) a v roce 2019 se připojila ke 140 umělcům, kteří podepsali otevřený dopis protestující proti zákazu potratů, píše Consequence.

Doporučeno
„Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA „Soudci budou mít na rukou krev.“ Lékaři po celém světě odsuzují zrušení práva na potrat v USA 25. června 2022 9:37

Na rozhodnutí Nejvyššího soudu reagovalo na Glastonbury nespočet herců, umělců a hudebníků, mezi nimiž nechyběli Jack White a Taylor Swift. Například při vystoupení zpěvačky Phoebe Bridgers dav skandoval: „Se*u na Nejvyšší soud!“

Eilish se stala ve svých 20 letech nejmladší sólovou headlinerkou festivalu Glastonbury. Na pódiu se objevila krátce po 22:00 se svou úvodní písní Bury a Friend.

Domů
Sdílet
Diskuse