Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2022 7:52
Čas čtení 1:07
Tereza Šnajdrová ČTK

Novým ministrem školství bude Balaš ze STAN, Zeman jej jmenuje ve středu

Novým ministrem školství bude Balaš ze STAN, Zeman jej jmenuje ve středu
Zdroj: STAN/volně k užití
NEWS MILOŠ ZEMAN ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vladimír Balaš (STAN) se chce zaměřit na změnu vzdělávacích systémů, ale také na nepedagogické pracovníky, kterým by se mohly zvednout mzdy.

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje ministrem školství poslance hnutí STAN a ústavního právníka Vladimíra Balaše. V úterý se s ním sejde. Po dnešní schůzce s prezidentem na zámku v Lánech to ČTK řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Doporučeno
Novým ministrem školství by se mohl stát ústavní právník a poslanec STAN Vladimír Balaš Novým ministrem školství by se mohl stát ústavní právník a poslanec STAN Vladimír Balaš 24. června 2022 18:39

Místo ministra školství se uvolní na konci června, kdy hodlá rezignovat dosavadní šéf resortu Petr Gazdík (STAN). Podle Fialy už Gazdík demisi k 30. červnu podal. Ministr slíbil odstoupit kvůli kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr. Balaše do čela ministerstva navrhlo hnutí STAN, premiér se s kandidátem sešel dnes odpoledne.

„Bavili jsme se o předpokladech pana profesora Balaše pro výkon funkce. Myslím, že to, co je tady podstatné, je výsledek, to znamená, že pan prezident bude nového ministra školství ve středu jmenovat,“ řekl Fiala po schůzce se Zemanem. 

Fiala Balaše označil za zkušeného právníka, který se zabývá otázkami mezinárodního práva s ekonomickými aspekty. Poznamenal, že dlouhá léta působí na vysokých školách, a má tak zkušenosti z prostředí vzdělávání a výzkumu. „Z tohoto hlediska má nepochybně všechny předpoklady, aby vykonával funkci ministra školství,“ dodal premiér.

S Balašem se pak shodl i na tom, že jednou z klíčových věcí je změna rámcových vzdělávacích programů a taková úprava vzdělávacího systému, aby se děti „dozvídaly méně faktů, ale měly více dovedností a schopností svoje znalosti použít“.

Balaš chce jako ministr školství reformovat způsobem, který začal bývalý ministr Robert Plaga (za ANO). „Jak funguje základní i střední školství, se mi ukazovalo na vysokém školství, vím, jak se dá pracovat se studentem,“ uvedl Balaš.

Doporučeno
Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun 7. února 2024 17:36

Za krátkodobý cíl si vytyčil zvyšování mezd nepedagogických pracovníků i řešení přeplněnosti středních škol. „Koncepce se měnit nebude, doufám, že ve prospěch všech, našich dětí i budoucnosti, se to podaří posunout dál,“ dodal Balaš.

Domů
Sdílet
Diskuse