Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. července 2022 12:30
Čas čtení 0:54
Vojtěch Vanda

Mléčná dráha, polární záře nebo meteorit. Toto jsou finalisté soutěže o nejlepší fotografie astronomických jevů

Mléčná dráha, polární záře nebo meteorit. Toto jsou finalisté soutěže o nejlepší fotografie astronomických jevů
Zdroj: Royal Museums Greenwich/Dmitrii Rybalka
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Polární záře, galaxie, měsíc... v těchto a dalších kategoriích soutěžili fotografové z celého světa v rámci soutěže Astronomy Photographer of the Year 2021 pořádané Královskou greenwichskou observatoří ve Velké Británii.

Měsíc, polární záře, galaxie a například i astronomické jevy s nimi spojené fascinovaly lidstvo již od nepaměti. Některé z nich jsou natolik zajímavé, že se vyplatí vynaložit opravdu velké úsilí k tomu zachytit je v hledáčku fotoaparátu.

Nejpovedenější z nich oceňuje Královská greenwichská observatoř ve Velké Británii v rámci soutěže Astronomy Photographer of the Year. Letošní absolutní prvenství si odnesl snímek s názvem Zlatý kruh, který vyfotil čínský fotograf Shuchang Dong.

Doporučeno
FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA FOTO: Vesmír v celé své kráse. Podívej se na snímky, které pořídila NASA 13. května 2022 19:00

Přihlášení fotografové soutěží o přízeň odborné poroty hned v několika kategoriích. Jedná se o: Polární záře, Galaxie, Náš Měsíc, Lidé a vesmír, Planety, komety a asteroidy, Nebeská krajina, Hvězdy a mlhoviny, Mladý astrofotograf roku, Cena Manju Mehrotra Family Trust pro nejlepšího nováčka, Cena Annie Maunder za inovaci obrazu, která se letos rozdělila mezi dva výherce, a Celkový výherce.

Za nejlepší fotografii roku měli porotci prstencové zatmění Slunce v podání třiadvacetiletého čínského fotografa Shuchanga Donga, jež zachytil 21. června 2020 v prefektuře Ngari v Tibetské autonomní oblasti. 

the golden ring slunce Shuchang Dong
Zdroj: Royal Museums Greenwich/Shuchang Dong

„V této oblasti je celoročně slunné počasí, ale těsně před zatměním se zde začaly stahovat černé mraky. Zalila nás úzkost, ale měli jsme štěstí. Během minuty prstencového zatmění pronikly skrz mraky sluneční paprsky a poté bylo Slunce vtaženo do hustých mraků,“ uvedl výherce.

Porotci snímek ocenili zejména za spojení vědy, umění a technologické vynalézavosti astronomické fotografie. Za vidění určitě stojí i další výherci, jejichž fotografie přinášíme v galerii níže.

the golden ring slunce Shuchang Dongpolar lights dance Dmitrii Rybalkamilky ring Zhong WuNicolas Lefaudeux beyond the limb
Zobrazit galerii
(12)
Domů
Sdílet
Diskuse