Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2022 19:07
Čas čtení 0:58
Tereza Šnajdrová

Umělá inteligence od Googlu přerozděluje bohatství lépe než lidé, ukazuje nová studie

Umělá inteligence od Googlu přerozděluje bohatství lépe než lidé, ukazuje nová studie
Zdroj: Pexels/Tara Winstead/volně k použití
NEWS GOOGLE UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci provedli sérii experimentů, z nichž vyplývá, že umělá inteligence od Googlu dokáže lépe hospodařit s penězi než lidé.

Vědci z DeepMind společnosti Google se zaměřili na finanční situaci ve Spojených státech a rozhodli se prozkoumat, zda s penězi lépe hospodaří lidé, nebo umělá inteligence. Tamní politický systém totiž údajně zajišťuje, že jmění bohatých se zvětšuje, kdežto chudší vrstva se propadá do stále větší chudoby a nerovnosti. Z výzkumu pak vyplývá, že umělá inteligence dokáže s penězi nakládat lépe a nerovnost mezi lidmi by uměla vymazat, píší Vice a TechHQ.

Doporučeno
10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 13. července 2022 7:00

Výzkumníci vytvořili umělou inteligenci, která s penězi hospodaří lépe než americká vláda. Umělá inteligence je prý spravedlivější a bohatství rozděluje podle toho, kdo začínal s menšími zdroji, a kdo naopak s vyššími. Pokud by tedy měla hospodařit s rozpočtem, chudším by přidělila více peněz, a bohatším naopak méně, čímž by se nerovnost mezi lidmi mohla přestat prohlubovat.

K závěrům vědci došli pomocí série experimentů, při nichž s uchazeči hráli tzv. hru s veřejnými statky. Lidé si v každém kole vybírali, kolik peněz ze startovací sumy si ponechají pro sebe a jakou sumou přispějí do společného fondu. Během přerozdělování se pak zjistil nepřekvapivý výsledek. Umělá inteligence na rozdíl od lidí peníze přerozdělovala takovým způsobem, aby úroveň lidí vyrovnala.

„Jedná se o základní výzkum, pomocí kterého můžeme zkoumat, jak umělou inteligenci sladit se skupinou lidí. Mnohé problémy, kterým lidé čelí, nejsou pouze technologické, ale vyžadují, abychom se ve společnosti a v ekonomice koordinovali pro vyšší dobro. Aby umělá inteligence mohla pomoci, musí se přímo učit o lidských hodnotách,“ okomentoval výzkum Jan Balaguer, výzkumník ze společnosti DeepMind.

Domů
Sdílet
Diskuse