Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková
14. července 2022 20:15
Čas čtení 1:02

Měli by se střílet, prohlásil starosta Poděbrad o Romech. RomanoNet na něj chystá žalobu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Měli by se střílet, prohlásil starosta Poděbrad o Romech. RomanoNet na něj chystá žalobu
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů

Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka (STAN) hovořil na jednání zastupitelstva na konci června o střílení v souvislosti s Romy. Středočeská organizace hnutí STAN se od výroku distancovala.

Červinka na jednání uvedl, že dostal důtku od okresního úřadu za výroky při dopravní nehodě, kterou způsobili psi, jež vlastnil Rom, upozornil Deník N. „Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ řekl.

Předseda STAN a vicepremiér Vít Rakušan označil výrok za absolutně nepřijatelný. Středočeská organizace hnutí se od výroku distancovala, ale přijala Červinkovu omluvu, kterou umístil na svůj Facebook„Můj výrok o Romech byl hloupý před dvaadvaceti lety, kdy jsem ho řekl, i teď, když jsem na tu záležitost vzpomínal. Omlouvám se všem, koho se mohl oprávněně dotknout. Kdo mě zná a zná moje působení v čele radnice, ví, že ve skutečnosti jakoukoliv formu násilí za řešení nepovažuji. A to ani v nadsázce,“ napsal starosta.

Zastřešující organizace romských a proromských organizací RomanoNet v reakci na Červinkův výrok vyzvala vedení hnutí STAN, aby starostu stáhlo z kandidátní listiny v letošních komunálních volbách. Zároveň chce na starostu podat trestní oznámení.

20. května 2022 7:00 Čas čtení 8:18 Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor) Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor)

Svými výroky se starosta podle prohlášení zveřejněném na serveru Romea dopouští institucionálního rasismu, který může vést v budoucnu pouze k prohlubování sociálního vyloučení romské komunity v Poděbradech a okolí. „My, jako zástupci občanské společnosti, považujeme výroky starosty Poděbrad za zrůdné a motivující ostatní k nesnášenlivosti a anticiganistickým postojům,“ napsali členové organizace. Ti také v prohlášení připomínají, že se vláda loni v květnu zavázala bojovat mimo jiné i proti projevům nenávisti přijetím Strategie rovnosti, začlenění a participace Romů.

Domů
Sdílet
Diskuse