Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. července 2022 11:51
Čas čtení 1:06

V pražském metru už se nebudeš dotýkat koleny s ostatními cestujícími. Dopravní podnik mění směr sedaček

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V pražském metru už se nebudeš dotýkat koleny s ostatními cestujícími. Dopravní podnik mění směr sedaček
Zdroj: Praha sobě/Adam Scheinherr/volně k použití

Pražský dopravní podnik před několika měsíci vyvěsil na svůj web anketu, v níž nechal Pražany hlasovat o tom, kterým směrem by měly být otočené sedačky ve vagonech metra.

Pražané v anketě dopravního podniku hlasovali o tom, ve kterém směru mají být umístěny sedačky ve vagonech metra. Mnohým totiž vadilo, že se cestující na sedačkách otočených po a proti směru jízdy často nechtěně dotýkali koleny, avšak tomu by měl být konec. Na linkách metra A a B se některé samostatné sedačky otočí o 90 stupňů ve směru jízdy a pasažéři na nich budou sedět zády ke stěně, informují deník Metro a náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

16. července 2022 10:37 Čas čtení 1:01 Bolest v krku, ucpaný nos a bolest hlavy. Toto jsou v současné době nejčastější příznaky covidu-19 Bolest v krku, ucpaný nos a bolest hlavy. Toto jsou v současné době nejčastější příznaky covidu-19

„Před dvěma lety jsem přišel s nápadem zkusit na přeskáčku otočit sedačky v metru. Pražané tak sedají a já to nedělám jinak – sedím na samostatné sedačce naproti dvojce s vytočením nohou do uličky. Po zkušebním provozu v pár vlacích jsme udělali s Dopravním podnikem hlavního města Prahy anketu a výsledky hovoří jasně – Pražané chtějí pohodlně sedět bokem,“ napsal na Facebooku Scheinherr.

metro
Zdroj: Wikimedia/Škoda Transportation/volně k užití

„Ankety se zúčastnilo více než 20 000 lidí a z odpovědí vyšlo najevo, že se cestujícím otočení skutečně líbí. Proto začneme sedačky postupně otáčet ve všech soupravách linek A a B. Vždy budou naproti sobě jedna otočená a jedna ne, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí,“ dodal náměstek primátora pro oblast dopravy.

Z ankety DPP mimo jiné také vyplynulo, že nadpoloviční část Pražanů upřednostňuje polstrované sedačky s látkovým potahem. Pro plastové židličky hlasovalo pouze 44 % respondentů. Lidé by si v metru také přáli častější kontroly revizorů, policistů a také více bezpečnostních kamer.

„Objevily se i neotřelé nápady jako například průchozí vagony ve vlakové soupravě metra, prodej novin a časopisů ve vagonech metra, rozprašování jemné vůně ve vlacích metra nebo ve stanicích nebo pouštění příjemné hudby ve stanicích,“ dodal šéf komunikace dopravního podniku Daniel Šabík.

Domů
Sdílet
Diskuse