Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
16. července 2022 13:55
Čas čtení 1:08

„Pokud Červinka neodstoupí, odvolám jej.“ Rakušan reaguje na rasistický výrok starosty Poděbrad

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Pokud Červinka neodstoupí, odvolám jej.“ Rakušan reaguje na rasistický výrok starosty Poděbrad
Zdroj: Úřad vlády ČR

Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka (STAN) čelí kritice kvůli výroku týkajícího se Romů. Nepřímo o nich prohlásil, že by se měli střílet. Pokud Červinka ze své funkce neodstoupí, odvolá jej předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Ve čtvrtek jsme tě informovali o tom, že starosta Poděbrad Jaroslav Červinka (STAN) během jednání zastupitelstva mluvil v souvislosti s Romy o střílení. Rasistickým výrokem šokoval nejen veřejnost, ale také předsedu hnutí STAN Víta Rakušana, který prý bude požadovat Červinkovo odvolání. „Ve čtvrtek se na můj popud sešla oblastní organizace a vyzvala pana starostu, aby odstoupil z kandidátky. Pokud to neudělá, odvolám ho z ní,“ uvedl Vít Rakušan (STAN) na Twitteru.

14. července 2022 20:15 Čas čtení 1:02 Měli by se střílet, prohlásil starosta Poděbrad o Romech. RomanoNet na něj chystá žalobu Měli by se střílet, prohlásil starosta Poděbrad o Romech. RomanoNet na něj chystá žalobu

Červinka na jednání promluvil o tom, že od okresního úřadu dostal důtku za slova, která vyřkl k dopravní nehodě způsobené psy. Ona zvířata měla patřit Romovi, na jehož účet starosta Poděbrad řekl následující: „Já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy.“

Starosta výrokem šokoval nejen veřejnost a organizaci RomanoNet, která chce na Červinku podat trestní oznámení, ale také samotné hnutí STAN. 

„Poděbradský průšvih řešíme. V úterý jsem nejen já jasně řekl, že výrok pana starosty je neakceptovatelný. Ve středu dozorčí rada hnutí podala podnět na pozastavení členství pana Červinky, zabývat se jím bude nejbližší předsednictvo,“ napsal na Twitteru předseda hnutí Vít Rakušan. 

„Ve čtvrtek se na můj popud sešla oblastní organizace a vyzvala pana starostu, aby odstoupil z kandidátky. Pokud to neudělá, odvolám ho z ní, jak jsem mu včera osobně řekl. Vnímám volání po rychlých a ‚exemplárních‘ krocích,” doplnil pak.

Domů
Sdílet
Diskuse