Konzumace sýrů může pomoci lidskému zdraví, tvrdí studie.
Jezme sýry, buďme zdraví. To naznačuje nová studie čínského Národního centra pro kardiovaskulární onemocnění. Podle ní existuje spojitost mezi konzumací sýra a menším rizikem onemocnění diabetem druhého typu. Spojitost našli vědci také v oblasti selhání srdce, koronárního onemocnění srdce nebo hypertenze. Studii zveřejnil odborný žurnál Nutrients.
Skupina čínských vědců v mendelovské randomizační studii objevila propojení mezi lidmi, kteří konzumují sýr, a nižším rizikem některých onemocnění. Inverzní asociaci (obrácený vztah) našel vědecký tým mezi sýrem a diabetem druhého typu, koronárním onemocněním srdce, hypertenzí a ischemickou mozkovou příhodou. Podobné spojení ale prý neexistuje mezi zánětlivostí a krevním tlakem jako takovým.
Vedle onemocnění může konzumace sýrů pozitivně ovlivňovat také některé ukazatele, jako jsou BMI, obvod pasu, triglyceridy (které se podílejí na hladině cholesterolu v krvi) a hladina glukózy nalačno. Podle výzkumníků by mohla konzumace sýra a jeho spojení se zmíněnými neduhy a nemocemi otevřít nové příležitosti v oblasti léčby a prevence kardiovaskulárních onemocnění v budoucnosti.
Vědci analyzovali celogenomové asociační studie a následně zkoumali souvislosti s konzumací sýru a stavem kardiovaskulárního systému. Analyzované studie pocházely z let 2012–2021 a většinou zkoumaly evropskou populaci.