Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
19. července 2022 9:43
Čas čtení 0:42

Sýr možná brání řadě onemocnění, tvrdí analýza. Může pomáhat proti diabetu i mozkové příhodě

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Sýr možná brání řadě onemocnění, tvrdí analýza. Může pomáhat proti diabetu i mozkové příhodě
Zdroj: Unsplash/Elisa Michelet/volně k užití

Konzumace sýrů může pomoci lidskému zdraví, tvrdí studie.

Jezme sýry, buďme zdraví. To naznačuje nová studie čínského Národního centra pro kardiovaskulární onemocnění. Podle ní existuje spojitost mezi konzumací sýra a menším rizikem onemocnění diabetem druhého typu. Spojitost našli vědci také v oblasti selhání srdce, koronárního onemocnění srdce nebo hypertenze. Studii zveřejnil odborný žurnál Nutrients.

Skupina čínských vědců v mendelovské randomizační studii objevila propojení mezi lidmi, kteří konzumují sýr, a nižším rizikem některých onemocnění. Inverzní asociaci (obrácený vztah) našel vědecký tým mezi sýrem a diabetem druhého typu, koronárním onemocněním srdce, hypertenzí a ischemickou mozkovou příhodou. Podobné spojení ale prý neexistuje mezi zánětlivostí a krevním tlakem jako takovým.

4. července 2022 15:53 Čas čtení 0:54 Rostou? Podívej se, kde nejspíš najdeš nejvíc hub Rostou? Podívej se, kde nejspíš najdeš nejvíc hub

Vedle onemocnění může konzumace sýrů pozitivně ovlivňovat také některé ukazatele, jako jsou BMI, obvod pasu, triglyceridy (které se podílejí na hladině cholesterolu v krvi) a hladina glukózy nalačno. Podle výzkumníků by mohla konzumace sýra a jeho spojení se zmíněnými neduhy a nemocemi otevřít nové příležitosti v oblasti léčby a prevence kardiovaskulárních onemocnění v budoucnosti.

Vědci analyzovali celogenomové asociační studie a následně zkoumali souvislosti s konzumací sýru a stavem kardiovaskulárního systému. Analyzované studie pocházely z let 2012–2021 a většinou zkoumaly evropskou populaci.

Domů
Sdílet
Diskuse