Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková ČTK
20. července 2022 12:07
Čas čtení 1:37

Čínská ambasáda odsoudila návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu v ČR, poškozuje prý čínsko-české vztahy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Čínská ambasáda odsoudila návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu v ČR, poškozuje prý čínsko-české vztahy
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Čínské velvyslanectví v ČR silně odsoudilo návštěvu předsedy tchajwanského parlamentu Jou Si-kchuna v České republice.

Senát a jednotliví politici podle ní podkopávají politický základ čínsko-českých vztahů a pošlapávají základní normy mezinárodních vztahů. Ve středečním vyjádření to uvedl mluvčí ambasády, na kterého se odkazuje ČTK. Tchaj-wan je demokratický stát, jehož nezávislost Čína neuznává. Čínský komunistický režim ostrov považuje za svou vzbouřeneckou provincii.

Redakce Refresheru oslovila předsedu Senátu Miloše Vystrčila o komentář.

Jou Si-kchun ve středu vystoupí s projevem v Senátu. Programem v horní i dolní komoře Parlamentu zakončí svou třídenní návštěvu Česka. Doprovázeli ho na ní i další členové tchajwanské parlamentní delegace. Jou do České republiky přiletěl v pondělí ráno, na ruzyňském letišti ho přivítal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Právě na jeho pozvání přicestoval předseda tchajwanského Legislativního dvora do Prahy.

Senát a jednotliví politici podle ambasády povolují separatistické aktivity související s nezávislostí Tchaj-wanu, čímž porušují státní suverenitu a územní celistvost Číny či podkopávají základ vzájemných vztahů. „Čínská strana silně odsuzuje a je rozhodně proti takovému chování,“ uvedl mluvčí.

Jou chce jednat o spolupráci v ekonomice, kultuře či vědě 

V pondělí měl Jou na programu ekonomická jednání, v úterý pak návštěvu Telče. Kromě setkání s Vystrčilem bude ve středu po poledni jednat s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Jou v pondělí avizoval, že chce v Česku jednat o spolupráci obou zemí v ekonomice, kultuře, vědě nebo v oblasti technologií.

11. července 2022 19:11 Čas čtení 1:20 VIDEO: Čína násilně potlačila masový protest bankovních klientů požadujících zpět své celoživotní úspory VIDEO: Čína násilně potlačila masový protest bankovních klientů požadujících zpět své celoživotní úspory

„Čínská strana naléhá na českou stranu, aby brala vážně důrazný postoj Číny, dodržovala svůj politický závazek vůči jedné Číně, ukončila vysílání chybných signálů silám usilujícím o ‚nezávislost Tchaj-wanu‘, účinně odstranila příslušné nepříznivé dopady a podnikla praktické kroky k udržení stabilního rozvoje čínsko-českých vztahů,“ uvedla ve středu ambasáda. Čína má podle ní pevnou vůli bránit svoji národní suverenitu a územní celistvost a přijme „veškerá nezbytná opatření k rozhodnému potlačení jakýchkoliv pokusů o ‚nezávislost Tchaj-wanu‘ “.

Jou Si-kchuna pozval do Česka Vystrčil už během předloňské podzimní návštěvy Tchaj-wanu, kterou uskutečnil přes hrozby a protesty Číny a nesouhlas Hradu či představitelů tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO). Dokončil tak záměr svého zesnulého předchůdce v čele horní komory Jaroslava Kubery (ODS), který oznámil plán navštívit Tchaj-wan v říjnu 2019.

Domů
Sdílet
Diskuse