Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Barbora Volfová
22. července 2022 19:01
Čas čtení 0:52

Americká Georgie zakázala většinu interrupcí, plod bude považován za plnohodnotného člověka

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Americká Georgie zakázala většinu interrupcí, plod bude považován za plnohodnotného člověka
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Federální odvolací soud o tom rozhodl ve středu.

Federální odvolací soud v americkém státě Georgie přijal přísnější opatření vedoucí k téměř úplnému zákazu interrupcí. Zákon z roku 2019 zakazuje interrupci, jakmile je přítomna srdeční aktivita plodu. Navzdory zákonu, který tento zvuk prohlašuje za „tlukot srdce“, nemá embryo v tomto stadiu těhotenství vyvinuté srdce. Informuje o tom server Pbs.

Legislativa mění také definici „fyzické osoby“ tak, aby zahrnovala plody nebo embrya, která se vytvořila v děloze již po několika týdnech, tedy v době, než si mnohdy člověk vůbec dokáže uvědomit, že čeká dítě. Stalo se tak měsíc poté, co americký Nejvyšší soud rozhodl, že neexistuje žádné ústavní právo na interrupci.

Zastánci práv na interrupci v Georgii se také snažili tvrdit, že definice „osobnosti“ byla podle jejich zákona protiústavně vágní.

„Fetální osobnost je svým způsobem nekonečně komplikované téma s potenciálně nekonečnými nezamýšlenými důsledky, protože jakmile uznáte plod jako osobu, může mít práva ve všech možných kontextech: od dědického práva přes daňové právo, pravidla občanskoprávní odpovědnosti až po trestní právo,“uvádí Mary Ziegler, profesorka University of California.

2. března 2024 14:30 Čas čtení 0:11 KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií? KVÍZ: Poznáš hlavní města států USA podle indicií?

Zákon poskytuje omezené výjimky pro znásilnění a incest, ale nejprve musí dojít k podání trestního oznámení. Jiné ustanovení umožňuje omezené výjimky pro lékařské pohotovosti.

Americký Nejvyšší soud na konci června zrušil plošné právo na ukončení těhotenství, které v zemi platilo téměř 50 let. Rozhodnutí v případu z roku 1973 totiž podle soudu nevycházelo z ústavy.

24. června 2022 19:40 Čas čtení 2:44 Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky
Domů
Sdílet
Diskuse