Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
26. července 2022 19:37
Čas čtení 1:17

VIDEO: Hořící lesy, technika v akci, noční peklo. Takto vypadá požár v Českém Švýcarsku na záběrech hasičů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: Hořící lesy, technika v akci, noční peklo. Takto vypadá požár v Českém Švýcarsku na záběrech hasičů
Zdroj: HZS ČR

Fotografie ze zásahu jsou všeříkající – boj hasičů s ohněm v Českém Švýcarsku je lítý. Hasiči však natočili i videa, jež obrázek ještě více zhmotní.

Pokud tě dosavadní záběry z Českého Švýcarska nepřesvědčily o tom, jak náročný je pro hasiče dosavadní zásah u požáru, který zde vypukl v neděli, videa, jež v úterý zveřejnil Hasičský záchranný sbor České republiky, tě na pochybách nenechají. Sdílena byla celkem tři a všechna se natáčela ve Hřensku, kde se hasiči snažili uchránit obec před plameny: první video je z neděle, druhé z pondělí a třetí z pondělní noci.

26. července 2022 15:00 Čas čtení 0:48 FOTO: Takto bojují hasiči s požárem v Českém Švýcarsku FOTO: Takto bojují hasiči s požárem v Českém Švýcarsku

Požár v Českém Švýcarsku se již třetím dnem nedaří uhasit. Na místě momentálně s ohněm bojuje více než 80 jednotek hasičů, což je zhruba 400 požárníků. Plameny se začaly šířit v neděli ráno a následný vítr je rozšířil na několik hektarů. Situace se postupem času zhoršila natolik, že bylo jasné, že čeští hasiči požár nezvládnou sami.

Na pomoc proto přijeli i hasiči z Německa, další technika i vzdušná podpora. Jenže ani to nezabránilo, aby se oheň nedostal k vesnicím v Českém Švýcarsku. „Boj o obce“ sváděli hasiči zejména v okolí Hřenska, Mezné a dalších. Tuto situaci zachycuje druhé video, na němž jsou hasiči zachycení v noci, kdy požár prakticky dosáhl Hřenska. Bohužel, z Mezné se museli požárníci stáhnout.

Během pondělí a úterý se hasiči snažili získat další podporu. Proto zažádali partnerské země z Evropské unie o pomoc. Polsko, Slovensko a Itálie poskytly letecké prostředky k hašení – konkrétně dva vrtulníky, které unesou 3000 l vody a dvě letadla, z nichž každé unese 6000 litrů vody. 

Hasiči se v Českém Švýcarsku stále nachází a nevypadá to, že by se z místa měli někam přesunovat. Plameny se nedaří dostat pod kontrolu. Z toho plynou omezení i pro obyvatele či osoby, které by chtěly osobně pomoct s hašením. Ministerstvo vnitra vyzvalo, aby lidé raději zůstali doma.

Ministerstvo dopravy zase vyzvalo všechny majitele dronů z okolí, aby kvůli hustému leteckému provozu nad Českým Švýcarskem nelétali se svými stroji, jelikož ohrožují probíhající operace.

Pokud máš zájem pomoci finančně, můžeš se zapojit do sbírek pro osoby postižené požárem, o kterých jsme psali zde

Domů
Sdílet
Diskuse