Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
28. července 2022 19:22
Čas čtení 1:09

Tiktokeři používají kalamínový krém jako podklad pod make-up. Doktoři před trendem varují

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Tiktokeři používají kalamínový krém jako podklad pod make-up. Doktoři před trendem varují
Zdroj: Pexels/volně k užití

Na TikToku letí nový trend, který se týká péče o tvoji pleť. Lidé z celého světa se natáčí, jak si místo báze nanáší pod make-up kalamínový krém, díky kterému je jejich pleť krásně vyrovnaná a matná. Podle doktorů je to ale nebezpečné.

TikTok se trendy a tipy jen hemží, avšak ne všechna doporučení jsou dobrá a prospěšná. Na oblíbené sociální platformě v současné době letí videa, v nichž lidé z celého světa místo báze pod make-up používají kalamínový krém. Jejich pleť je pak prý krásně jemná a matná. Podle doktorů však může být každodenní používání kalamínového krému nebezpečné, a tvojí pleti může naopak uškodit, informují The Washington Post a Teen Vogue.

13. července 2022 7:00 Čas čtení 5:40 10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022 10 nejsledovanějších českých tiktokerů a tiktokerek v roce 2022

Tiktokerky sdílejí videa, v nichž ostatním uživatelům radí, ať místo podkladu pod make-up vyzkouší kalamínový krém. Jejich pleť prý bude krásnější, matnější a make-up vydrží v perfektním stavu i dlouhé hodiny. 

Jenže vše není tak růžové, jak se může zdát. Kalamín neboli zinková ruda obsahuje oxid zinečnatý, oxid železitý a často také glycerin či oxid železitý. To jsou složky, které mají skvělé absorpční vlastnosti a využívají se například do deodorantů a tělových pudrů. Není proto divu, že tvoje pleť bude po použití kalamínového krému zcela matná. Bude totiž vysušená.

„Kalamínový krém působí jako adstringent, což znamená, že vysušuje pokožku. Z krátkodobého hlediska to může být žádoucí, třeba když budete chtít ošetřit hmyzí kousnutí či jinou ranku. Pokud ale mast budete používat delší dobu, poškodíte si kožní bariéru. Ta přitom funguje jako ochranný štít, zachycuje vlhkost, blokuje alergeny, znečišťující látky a další nečistoty, které vám mohou vyvolat zánět,“ uvedla dermatoložka Whitney Bowe.

S ní souhlasí i další odbornice, doktorka Stacy Chimento. „Kalamínový krém je dobrý pro hojení rán a zklidnění pokožky. Jeho časté používání však může pleť nadměrně vysušit a zhoršit její kvalitu,“ míní.

3. května 2024 14:00 Čas čtení 4:05 Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem

Trendu s kalamínovým krémem se raději vyhni velkým obloukem a raději se zaměř na pravidelnou péči o svoji pleť. Pokud tak učiníš, žádné další vychytávky potřebovat nebudeš. 

Domů
Sdílet
Diskuse