Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
31. července 2022 v 15:37
Čas čtení 0:46

Vladimir Putin: Ruské námořnictvo bude za několik měsíců vybaveno novými hypersonickými raketami Zirkon

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vladimir Putin: Ruské námořnictvo bude za několik měsíců vybaveno novými hypersonickými raketami Zirkon
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom (ilustrační foto)

Hypersonické střely mohou letět až devětkrát rychleji než zvuk.

Ruské námořnictvo bude za několik měsíců vybaveno novými hypersonickými raketami Zirkon (Cirkon), přičemž o oblasti jejich nasazení se rozhodne na základě ruských zájmů. Prohlásil to v neděli ruský prezident Vladimir Putin v proslovu na námořní prohlídce v Petrohradu. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Reuters.

31. července 2022 v 18:02 Čas čtení 0:55 Spolek vrátil SPD finanční dar na Hřensko. Jsou nemorální, zviditelňují se na neštěstí, zní z vedení spolku Spolek vrátil SPD finanční dar na Hřensko. Jsou nemorální, zviditelňují se na neštěstí, zní z vedení spolku

Putin v proslovu věnovaném Dni námořnictva, který je v Rusku státním svátkem, velebil ruského cara Petra Velikého za to, že z Ruska udělal námořní velmoc. Šéf Kremlu v proslovu nezmínil přímo Ukrajinu. Řekl však, že podepsal novou námořní doktrínu, jejíž detaily nebyly zveřejněny, a označil hypersonické střely Zirkon za světový unikát.

„Dodávání těchto střel ruské armádě začne v nadcházejících měsících... Fregata Admiral Gorškov nastoupí jako první do bojové služby s touto impozantní zbraní na palubě,“ řekl Putin.

putin, rusko
Zdroj: TASR/AP Alexander Demyanchuk

„Schopnosti ruského námořnictva jsou důležité... Námořnictvo je schopno reagovat rychlostí světla vůči všem těm, kteří se rozhodnou narušit naši suverenitu a svobodu,“ dodal ruský prezident.

Hypersonické střely mohou letět až devětkrát rychleji než zvuk, uvádí Reuters. Rusko testovalo střely Zirkon během posledních dvanácti měsíců, přičemž je v rámci testů odpalovalo z lodí nebo ponorek. Začátkem června ruská armáda oznámila, že testování Zirkonu bylo ukončeno a brzy jím vyzbrojí vojenskou loď.

Domů
Sdílet
Diskuse