Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Martin Adam Pavlík TASR
31. července 2022 15:37
Čas čtení 0:46

Vladimir Putin: Ruské námořnictvo bude za několik měsíců vybaveno novými hypersonickými raketami Zirkon

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Vladimir Putin: Ruské námořnictvo bude za několik měsíců vybaveno novými hypersonickými raketami Zirkon
Zdroj: Getty Images/Pierre Crom (ilustrační foto)

Hypersonické střely mohou letět až devětkrát rychleji než zvuk.

Ruské námořnictvo bude za několik měsíců vybaveno novými hypersonickými raketami Zirkon (Cirkon), přičemž o oblasti jejich nasazení se rozhodne na základě ruských zájmů. Prohlásil to v neděli ruský prezident Vladimir Putin v proslovu na námořní prohlídce v Petrohradu. TASR o tom informuje na základě zprávy agentury Reuters.

31. července 2022 18:02 Čas čtení 0:55 Spolek vrátil SPD finanční dar na Hřensko. Jsou nemorální, zviditelňují se na neštěstí, zní z vedení spolku Spolek vrátil SPD finanční dar na Hřensko. Jsou nemorální, zviditelňují se na neštěstí, zní z vedení spolku

Putin v proslovu věnovaném Dni námořnictva, který je v Rusku státním svátkem, velebil ruského cara Petra Velikého za to, že z Ruska udělal námořní velmoc. Šéf Kremlu v proslovu nezmínil přímo Ukrajinu. Řekl však, že podepsal novou námořní doktrínu, jejíž detaily nebyly zveřejněny, a označil hypersonické střely Zirkon za světový unikát.

„Dodávání těchto střel ruské armádě začne v nadcházejících měsících... Fregata Admiral Gorškov nastoupí jako první do bojové služby s touto impozantní zbraní na palubě,“ řekl Putin.

putin, rusko
Zdroj: TASR/AP Alexander Demyanchuk

„Schopnosti ruského námořnictva jsou důležité... Námořnictvo je schopno reagovat rychlostí světla vůči všem těm, kteří se rozhodnou narušit naši suverenitu a svobodu,“ dodal ruský prezident.

Hypersonické střely mohou letět až devětkrát rychleji než zvuk, uvádí Reuters. Rusko testovalo střely Zirkon během posledních dvanácti měsíců, přičemž je v rámci testů odpalovalo z lodí nebo ponorek. Začátkem června ruská armáda oznámila, že testování Zirkonu bylo ukončeno a brzy jím vyzbrojí vojenskou loď.

Domů
Sdílet
Diskuse