Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
1. srpna 2022 14:44
Čas čtení 2:22

Ministerstvo obrany bude moci shromažďovat údaje o brancích, počítá s tím novela zákona

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ministerstvo obrany bude moci shromažďovat údaje o brancích, počítá s tím novela zákona
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie

V praxi by se měla data například o vzdělání nebo o řidičském, zbrojním či leteckém průkazu automaticky propsat do registru branné povinnosti poté, co daný člověk dosáhne plnoletosti nebo získá státní občanství.

Ministerstvo obrany bude moci shromažďovat údaje o občanech, kteří mají brannou povinnost. Počítá s tím návrh zákona, který předložilo do připomínkového řízení. Dosud tak mohlo činit až v době ohrožení státu nebo během válečného stavu. Úřadu vadí, že se bez těchto znalostí nemůže na kritické situace dostatečně připravit. Informuje o tom ČTK.

3. května 2022 8:48 Čas čtení 0:54 V případě napadení Česka by se do armády přihlásil každý čtvrtý, vyplývá z nového průzkumu V případě napadení Česka by se do armády přihlásil každý čtvrtý, vyplývá z nového průzkumu

Lidé by se také podle návrhu mohli nově přihlásit k tomu, že je stát bude moci v případě krize povolat na mimořádné cvičení. Návrh počítá i se zatraktivněním aktivní zálohy zvýšením odměn a benefitů. Úřad chce, aby poslanci z časových důvodů schválili normu už v prvním čtení.

Ministerstvo předložení změn zákonů zdůvodnilo zásadními změnami bezpečnostního prostředí, které spočívá v agresivním chování Ruska, ale i v dalších hrozbách včetně terorismu, migrace nebo nestabilitě zemí v blízkosti zemí NATO a EU. „Je nezbytné, aby stát mohl v těchto nových podmínkách reagovat flexibilně, rychle a efektivně i vzhledem k tomu, že varovací doba se zásadně zkrátila,“ uvádí důvodová zpráva.

Pokud bude navrhovaná legislativa schválena, stát nově získá možnost shromažďovat a zpracovávat údaje o občanech, kteří mají brannou povinnost, dříve než v době stavu ohrožení státu a válečného stavu. Nyní je mohou úřady začít zpracovávat až po zahájení odvodního řízení. Stát tak podle ministerstva nemá přehled o stavu populace a nemůže se včas připravovat na krizové stavy.

Pro získávání údajů chce úřad využívat už existující databáze a nezatěžovat lidi dotazníky. V praxi by se měla data například o vzdělání nebo o řidičském, zbrojním či leteckém průkazu automaticky propsat do registru branné povinnosti poté, co daný člověk dosáhne plnoletosti nebo získá státní občanství. Podrobnější údaje by stát získal až po odvodu. Data bude ministerstvo aktualizovat u lidí mladších 45 let.

REFRESHER se snažil získat názory politických stran k novele zákona, strany v čase vydání článku ale neměly stanoviska zhotovena.

Motivace k aktivním zálohám

Další novinkou má být „dobrovolné předurčení“, v rámci něhož by dobrovolníky, kteří se k němu přihlásí, mohla vláda mimořádně povolat při zhoršené bezpečnostní situaci, a to ještě před vyhlášením stavu ohrožení státu nebo válečného stavu. „Povolání dobrovolně předurčených vojáků v záloze na vojenské cvičení může být jedním z opatření, které protivníkovi ukazuje vůli a připravenost státu k obraně, a tím přispěje ke snížení nebo v ideálním případě vyloučení rizika ohrožení státu,“ píše se v dokumentu.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Předkládaná norma dále počítá se zatraktivněním aktivní zálohy zavedením náborového a stabilizačního příspěvku a se zvýšením odměny. Zájemcům o vstup do aktivní zálohy by tak nově náboráři mohli nabídnout příspěvek 24 tisíc korun, který by se vynásobil počtem let zařazení do záloh. Stabilizační příspěvek 2000 korun by mohli dostávat vojáci v záloze, kteří jsou rozhodnutím znovu zařazeni do aktivních záloh.

Příslušníkovi záloh by se měla také zvyšovat odměna za příslušnost k záloze podle délky zařazení a zvýší se i odměna za vykonané vojenské cvičení. Další motivací pro vstup do AZ má být možnost poskytování zdravotních služeb, vzdělávání a dalších benefitů. Zákon dále počítá s prodloužením zařazení v aktivní záloze ze tří na pět let.

Díky návrhu by také ministři financí a spravedlnosti mohli nově požádat armádu o leteckou přepravu. Dosud tak mohli učinit ministři zahraničí a vnitra. Armáda by tak mohla přepravovat třeba zásahový tým URNA nebo eskortu Vězeňské služby.

Novela dále zavádí pojmy vojenská drážní vozidla, vojenský vlak a mimořádný vojenský vlak, věnuje se i dronům. Umožňuje také, aby vojáci cvičili na pozemcích či stavbách, které patří státu nebo jeho organizacím.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších animáků od studia Pixar
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
10 nejlepších filmů Keanu Reevese: Ztvárnil zákeřného rasistu, zhýralého detektiva, mamonářského právníka i osamělého zabijáka
Domů
Sdílet
Diskuse