Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. května 2022 8:48
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

V případě napadení Česka by se do armády přihlásil každý čtvrtý, vyplývá z nového průzkumu

V případě napadení Česka by se do armády přihlásil každý čtvrtý, vyplývá z nového průzkumu
Zdroj: Armáda ČR
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Pokud by došlo k napadení Česka, přihlásil by se do armády každý čtvrtý Čech, vyplývá z průzkumu agentury NMS Market Research vypracovaného pro pořad České televize Bilance.

Válka na Ukrajině nás nutí přemýšlet o mnohém, například i tom, co by se stalo, kdyby některá země napadla také Česko a snažila se oslabit jeho suverenitu. Česká televize si proto od agentury NMS Market Research nechala vypracovat model, ve kterém zjišťovala, kolik Čechů by se přihlásilo do armády. Z průzkumu pak vyplývá, že za suverenitu země by chtěl bojovat každý čtvrtý Čech.

Doporučeno
The Times: Moldavsko by mohlo být dalším ruským cílem The Times: Moldavsko by mohlo být dalším ruským cílem 2. května 2022 15:46

Armáda České republiky se sestává ze zhruba 26 tisíců vojáků a dalších 3 tisíc příslušníků, kteří tvoří tzv. aktivní zálohy. Po vypuknutí války na Ukrajině se však zájem o vstup do aktivních záloh zvýšil až desetinásobně, stejně jako zájem o dobrovolné vojenské cvičení. Podle poradce náčelníka generálního štábu Ludvíka Cimburka by letos do aktivních záloh mohlo přijít až 1 200 nových vojáků. 

Právě to, kolik Čechů by se přidalo k armádě v případě, že by na Česko zaútočila jiná země, nyní zjišťovala Česká televize. Z průzkumu pak vyplývá, že by se přihlásilo 24 % dotazovaných, 62 % respondentů by se připojit odmítlo a 14 % dotazovaných o této otázce nemá jasno. 

Zajímavé je, že naopak důvěra v českou armádu je poměrně vysoká. Až 67 % respondentů Armádě ČR důvěřuje a 51 % dotazovaných si myslí, že je naše armáda bojeschopná. Podle průzkumu však lidé více spoléhají na to, že by nám v případě ohrožení pomohly členské země NATO a 71 % dotazovaných právě to, že jsme členem Severoatlantické aliance, považuje za důležité.

Domů
Sdílet
Diskuse