Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2022 16:30
Čas čtení 7:00
Denisa Šútorová

Matka ji považovala za ošklivou a za erotické povídky ji poslali do kláštera. Návrhářka Schiaparelli měla těžký život

Matka ji považovala za ošklivou a za erotické povídky ji poslali do kláštera. Návrhářka Schiaparelli měla těžký život
Zdroj: Youtube/FF Channel
MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

„Za to, čím jsem, vděčím dvěma odlišným věcem –⁠ chudobě a Paříži. Chudoba mě přinutila pracovat a Paříž mi dala smysl a odvahu,“ říká italská módní legenda Elsa Schiaparelli, která opustila bohatou rodinu a sama si vydělala na vlastní byznys.

Italská značka Schiaparelli poslední roky pravidelně přitahuje pozornost na pařížském týdnu vysoké módy. Extravagantní modely nadchly i Beyoncé, která v nich pózuje na fotkách k nedávno vydanému albu Renaissance. Ty elegantnější modely nosí například první dáma Spojených států Jill Biden.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Elsa Schiaparelli se do historie módy zapsala jako revolucionářka. Dnes jí vděčíš za zip, šortky, popularitu růžové barvy, ale také unisex parfém. Uctíval ji představitel surrealismu Salvador Dalí a nenáviděla sama Coco Chanel. Kromě toho, že prý nikdy nevyslovila Elsino jméno, jí na prvním společném setkání podpálila šaty.

Adelebella hadid, schiaparelli, cannesSchiaparelli BeyoncéNaomi Campbell
Zobrazit galerii
(7)

Schiaparelli byla odmalička předurčena být šťastnou. Její strýc, který byl astronom, si všiml, že znaménka na její tváři připomínala tvar Velkého vozu. Celý život ji doprovázel jako symbol a talisman.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Přestože pocházela z aristokratické rodiny, rozhodla se vyměnit přepych za svobodu. Pocítila, co je to hlad, a vystřídala několik povolání. Celý život, který si někdy tak trochu zkomplikovala sama, byl plný šokujících momentů.

Za to, čím jsem, vděčím dvěma odlišným věcem –⁠ chudobě a Paříži. Chudoba mě přinutila pracovat a Paříž mi dala smysl a odvahu.

Matka ji považovala za ošklivou

Elsa se narodila v roce 1890 v římském paláci Corsini. Přestože vyrůstala v blahobytu, neměla šťastné dětství. Její matka měla aristokratický původ a svou dceru považovala za ošklivou. Podle biografie si nikdy nebrala servítky a Elsa si ve snaze zalíbit matce nasypala do hrdla, nosu a uší hlínu se semínky, doufajíc, že rozkvete jako zahrada plná krásných květin.

Doporučeno
Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka 16. dubna 2024 14:00

Mladá Elsa si však v paláci často zkoušela šaty s drahými krajkami, brokátovými sukněmi či korzety tvarujícími postavu. Tehdy si uvědomila, jak moc dokáže oblečení změnit a ovlivnit vzezření a charisma člověka. 

Za erotické povídky ji poslali do kláštera, později se stala chůvou

Elsa vystudovala filozofii, svou kreativní duši ale nikdy nedokázala zkrotit. V roce 1911 vydala sbírku básní Arethusa s jemně erotickým nádechem. Otec ji za to poslal do kláštera ve Švýcarsku, kde se měla „polepšit“.

Rebelka Elsa však našla způsob, jak se odtud dostat. Na protest držela drastickou hladovku, a tak ji rodina vzala na milost a dovolila jí vrátit se domů.

Doporučeno
Haute Couture Fashion Weeku Fall/Winter 2022–⁠2023: V Paříži nechyběla mytologie ani nováček na scéně Haute Couture Fashion Weeku Fall/Winter 2022–⁠2023: V Paříži nechyběla mytologie ani nováček na scéně 11. července 2022 12:30

V Římě ji už čekalo dohodnuté manželství s bohatým šlechticem, v čemž neměl prsty nikdo jiný než její matka. Ve snaze uniknout ze zlaté klece se Elsa rozhodla zaměstnat v Londýně jako chůva u rodinných známých. Bohatství vyměnila za svobodu a vykoupení.

Zasnoubila se po jednom dni, svatba se konala bez souhlasu rodiny

Právě v hlavním městě Anglie se bohémka Elsa šíleně zamilovala do hraběte Wilhelma Wendta de Kerlora, který ji po jednom dni známosti požádal o ruku. Malá svatba se konala bez přítomnosti a, jak jinak, souhlasu rodiny Schiaparelli.

Tato láska však nebyla šťastná a manželství jí přineslo dluhy. Hraběte později obvinili z nelegální činnosti s „magií“ a museli se přestěhovat do New Yorku. Poté, co se začaly šířit klepy o nevěře, se rozvedli.

Když jí blízká přítelkyně Gaby Picabia nabídla spolupráci v luxusním butiku, do kterého se dovážela francouzská móda, vypadalo to, že Elsu konečně potkalo štěstí. Ani tento dobře míněný plán ji však nedokázal vytrhnout z bídy.

Štěstí našla až v Paříži, kde si uvědomila, že chce pracovat s módou

Elsa se proto rozhodla přestěhovat do Paříže, která byla po první světové válce chudá, a tedy i levná, ale přesto se jí přímo magicky dařilo zůstat centrem umění a módy. Přestože Schiaparelli pracovala jako prodavačka v obchodu se starožitnostmi, díky vlivné přítelkyni Gaby se rychle dostala do vyšších uměleckých kruhů.

Doporučeno
Hluboký pád Chiary Ferragni. Proč jedna z nejvlivnějších influencerek světa přichází o reputaci? Hluboký pád Chiary Ferragni. Proč jedna z nejvlivnějších influencerek světa přichází o reputaci? 15. dubna 2024 16:30

Právě tam se jí stalo osudným setkání s tehdejším předním designérem Paulem Poiretem, který v ní kromě „chodící reklamy“ na charismatickou ženu viděl i velký potenciál. Vyzval ji, aby se pustila do prvních návrhů.

První model ji vytrhl z bídy, napsal o něm i francouzský Vogue

Elsa se stala designérkou na volné noze, kterou všichni znali pod jménem Schiap. Jednoduchý model ručně pleteného pulovru, který při dekoltu vytvářel iluzi mašle, označil francouzský Vogue za mistrovské dílo. 

schiaparelli
Zdroj: Youtube/WOMEN and TIME. Biographies in images

Šílenství okolo svetru přineslo potřebný kapitál k otevření prvního obchodu a zaměstnání pracovníků, kteří měli na starosti výrobu. Elsa tak mohla představit první modely konfekce i vysokého šití ve vlastním obchodě Dům Schiaparelli.

Na mnoha modelech využívala kontrasty černé a bílé nebo černé a jiných bledých odstínů, ale jejím poznávacím znamením se staly pestré a zářivé abstraktní vzory, námořnická tetování či želvy. Schiaparelli tak světu představila novou formu extravagance, která sklidila obrovský úspěch jak v Paříži, tak ve Spojených státech, odkud se jí doslova sypaly první licenční smlouvy od výrobců textilu.

schiaparelli
Zdroj: Youtube/Fashion History Sessions

Vynalezla unisex parfém a začala používat zip

Díky tomu, že milovala experimentování a celý život se řídila heslem „odvaž se být jiný“, si prvenství v historii módy vysloužila hned několikrát. Jako první designérka představila značkovou kolekci slunečních brýlí a první unisex parfém na světě s názvem S. Byla také jednou z prvních návrhářů, kteří na svých modelech představili zip jako alternativu ke knoflíkům. Navíc ho pojala jako výrazný dekorativní doplněk. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 119120 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se Elsa Schiaparelli přičinila o módní revoluci.
  • Důvod, proč ji Coco opravdu nenáviděla.
  • Proč Elsa zavřela svůj módní dům a rozhodla se ukončit kariéru.
  • Který Slovák pracoval pro dům Schiaparelli po jeho znovuotevření.
  • Kolik může trvat výroba modelu značky haute couture a co všechno vyžaduje.
  • Proč je Schiaparelli oblíbenou celebritní značkou současnosti.
Domů
Sdílet
Diskuse