Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tereza Patočková
2. srpna 2022 13:44
Čas čtení 0:37

VIDEO: „Její veličenstvo královna Alžběta II. je kolonizátorka,“ prohlásila australská senátorka při skládání přísahy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
VIDEO: „Její veličenstvo královna Alžběta II. je kolonizátorka,“ prohlásila australská senátorka při skládání přísahy
Zdroj: TASR/AP

Na vyjádření protestu zvedla senátorka za Zelené Thorpe pravou pěst a neochotně přísahala, že bude sloužit 96leté panovnici, která je stále hlavou australského státu.

Domorodá australská senátorka Lidia Thorpe označila v pondělí britskou královnu Alžbětu II. za „kolonizátorku“. Stalo se tak, když při skládání přísahy neochotně přísahala věrnost hlavě Velké Británie.

Na vyjádření protestu zvedla senátorka za Zelené Thorpe pravou pěst a neochotně přísahala, že bude sloužit 96leté panovnici, která je stále hlavou australského státu. „Já, Lidia Thorpe, slavnostně a upřímně přísahám, že budu věrná a zachovám pravou věrnost Jejímu kolonizujícímu Veličenstvu královně Alžbětě II.,“ řekla, než ji pokáral úředník Senátu. Informoval o tom server CBS News

„Senátorko Thorpe, senátorko Thorpe, jste povinna odříkat přísahu tak, jak je vytištěna na kartě,“ řekla předsedkyně komory Sue Lines.

Poté, co Thorpe odrecitovala slib podle požadavků, napsala v příspěvku na Twitteru, že suverenita se nikdy nevzdává.

Austrálie byla více než 100 let britskou kolonií, což bylo období, během něhož byly zabity tisíce australských domorodců a komunity byly ve velkém vysídleny. Země získala faktickou nezávislost v roce 1901, ale nikdy se nestala plnohodnotnou republikou.

Domů
Sdílet
Diskuse