Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Novosad
3. srpna 2022 9:18
Čas čtení 1:02

Ukrajinský prezident Zelenskyj nařídil vládě, aby posoudila legalizaci manželství párů stejného pohlaví

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Ukrajinský prezident Zelenskyj nařídil vládě, aby posoudila legalizaci manželství párů stejného pohlaví
Zdroj: TASR/AP

Každý má stejná práva, prohlásil Zelenskyj. Ukrajina se už chystá na legalizaci manželství stejného pohlaví, prezident nařídil, aby vláda zanalyzovala další kroky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal v úterý svoji vládu, aby přezkoumala, zda by se měla v zemi legalizovat manželství osob stejného pohlaví. Zároveň však uvedl, že v této oblasti nebude možné přijmout žádná opatření, pokud pokračuje válka s Ruskem. Informuje o tom deník NY Times.

Zelenskyj o tomto kroku informoval v reakci na internetovou petici vyzývající k legalizaci manželství osob stejného pohlaví. Petici svým podpisem zatím podpořilo téměř 30 tisíc lidí.

„Požádal jsem premiéra Šmyhala o posouzení záležitosti zmíněné v elektronické petici a o to, aby mě informoval o relevantním rozhodnutí,“ uvedl Zelenskyj ve svém prohlášení.

Ukrajinský prezident upozornil, že v ukrajinské ústavě je manželství definováno jako svazek muže a ženy. „V době vojenského nebo výjimečného stavu není možné ústavu Ukrajiny měnit,“ zdůraznil Zelenskyj.

18. března 2024 14:01 Čas čtení 7:35 „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy „Jsme odlišní a to je naprosto v pořádku.“ Noro a Jakub jsou otcové čtyřleté Emy

„V moderním světě se úroveň demokratičnosti společnosti měří i na základě politiky státu zaměřené na zajištění rovných práv pro všechny její občany,“ uvádí se v prohlášení ukrajinského prezidenta.

Kyjev začal více podporovat práva LGBTQ+ lidí poté, co se vlády v roce 2014 ujali prozápadní politici. Ukrajinský parlament v roce 2015 zakázal diskriminaci této menšiny na pracovištích, ale manželství osob stejného pohlaví zatím nelegalizoval.

Podle průzkumu sociologického institutu Rejtynh z loňského srpna vnímalo LGBTQ+ lidi negativně 47 procent ukrajinských respondentů.

Domů
Sdílet
Diskuse