Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
4. srpna 2022 20:56
Čas čtení 3:11

Fenerbahçe–Slovácko. Moravský tým prohrál v Turecku 3:0

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
Fenerbahçe–Slovácko. Moravský tým prohrál v Turecku 3:0
Zdroj: ČTK/Glück Dalibor

Slovácko se snažilo, ale vítězství z toho nebylo.

Fotbalový svátek nastal pro všechny nadšené fotbalové fanoušky z východu republiky. Klub 1. FC Slovácko nastoupil ke svému vůbec prvnímu zápasu v Evropské lize a opravdu jej nečekalo nic jednoduchého. Modrobílí zavítali v rámci 3. předkola Evropské ligy do Istanbulu, kde se jim postavil Fenerbahçe.

Bývalý klub slováckého kapitána Michala Kadlece vydržel s nulou na kontě do 17. minuty, kdy se prosadil Emre Mor. Slovácko muselo odolat tureckému tlaku, který se začal uvolňovat v druhé části prvního poločasu. Když už to vypadalo, že by mohl poločas skončit s jednogólovým mankem, náskok domácích navýšil z přímého kopu Lincoln.

Další rána pro Slovácko přišla ve 49. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen Stanislav Hofmann. Moravský celek nedokázal reagovat na turecký velkoklub, jen bránil a snažil se neinkasovat. Jenže to se nepodařilo, v 81. minutě navýšil skóre znovu Lincoln. Proto český klub odjel z Turecka s prázdnou po prohře 3:0.

2. srpna 2022 20:53 Čas čtení 2:59 Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2 Tiraspol nebyl pro Plzeň problém. Západočeši zvítězili v Moldavsku 1:2

Favorit zápasu byl jasný. 1. FC Slovácko se poprvé v historii klubu vítězstvím v MOL Cupu kvalifikovalo do Evropské ligy. Pro družstvo z Uherského Hradiště by tak bylo zážitkem v rámci soutěže navštívení a odehrání zápasu s jakýmkoliv soupeřem. Když mu osudí přiřadilo jako soupeře o postup do 4. předkola Fenerbahçe Istanbul, byl to jenom bonus navíc.


Jasně, Slovácko nikdy nebylo bez šance. Týmu ze Slovácka se v rámci přípravy podařilo remizovat s tureckým mistrem Trabzonsporem 2:2, navíc istanbulský celek nemá kdovíjakou kladnou sérii v evropských pohárech, když šestkrát za sebou nedokázal vyhrát (0-2-4). Recept na něj dokonce dokázala najít i pražská Slavia, když mu na úvod vyřazovací fáze loňského ročníku Evropské konferenční ligy vystavila stopku po dvou porážkách 2:3. Kapitánem moravského celku byl navíc Michal Kadlec, jenž v týmu působil.


To bylo ale nejspíš všechno, co hrálo týmu Martina Svědíka do karet. Fenerbahçe byl jasně zkušenějším, bohatším a kvalitnějším celkem, který čekal postup bez větších útrap. Výhru, kterou Turkům přisuzovali i bookmakeři, měli zařídit hráči jako bývalý útočník West Hamu Valencia, brazilská posila Willian Arão nebo talent Kadioglu.

Štěstěnu na svou stranu chtěli Češi zvrátit v sestavě s brankářem Nguyenem, levým obráncem Reinberkem, jenž ve výše zmiňovaném finále vsítil Spartě dva góly, hostujícím Trávníkem, zkušeným Petrželou či rozstříleným Holzerem. Na hrotu však místo největší posily léta, Libora Kozáka, nastoupil Jan Kalabiška.

Velký den

Slovácko odstartovalo zápas směle a snažilo se hrozit z každé šance. Hned v 3. minutě po centru Milana Petržely nastřelila tyč nová posila týmu, Iráčan Merchas Doski. V 8. minutě se ale domácí dostali do šestnáctky Nguyena, kde zahrozil Zajc. Padesátitisícový dav na Ülker Stadiumu v Istanbulu hnal domácí svěřence dále do útoku, nicméně moravský obranný val držel.


Čisté konto vydrželo Nguyenovi jen do 17. minuty. Lincoln dostal spoustu prostoru ve vápně, přihrál Emre Morovi a ten našel místo vedlo Nguyenovy levé tyče. Fenerbahçe následně pokračoval v tlaku a v 19. minutě Rossi prověřil pozornost brankáře Slovácka. Slovácko nemělo v první půlhodině vyloženou šanci, nicméně několikrát dokázalo vyrazit zpoza obrany po stranách, zejména díky Doskimu. Ohrožení branky Çetina z toho ale nebylo. 


Čím více minut přibývalo, tím více se hra vyrovnávala. Z útočné poloviny Slovácka se Fenerbahçe zatáhl do středu hřiště, kde se bojovalo o každý míč. Bohužel v nastavení první půle se ze standardní situace fantasticky prosadil Lincoln a Slovácko šlo do šaten s dvougólovým mankem.

Červená karta

Ve 49. minutě dostalo Slovácko další ránu poté, co Hofmann zahrál rukou a dostal červenou kartu po druhé žluté kartě. Slovácko tak muselo po zbytek zápasu bránit nabuzené domácí v desíti. Ke střídání ale nedošlo, hosté se stáhli do bloku a snažili se ničit jeden turecký útok za druhým. Istanbulští fotbalisté se poté radovali v 58. minutě z gólu Szalaie, který ale kvůli faulu neplatil. Neprosadil se ani v 58. minutě střelou Valencia.


Českým fotbalistům se nedařilo prakticky nic. Kombinace vázla, Turci byli agilnější a aktivnější. A navíc ještě skórovali. V 81. minutě Lincoln ukázal, že má dnes čich na krásné góly a zpoza vápna znovu překonal Nguyena. Celek z Uherského Hradiště se spíše modlil, aby zápas skončil. Nakonec si odvezl prohru 3:0, což znamená, že odveta, která se bude na Moravě konat příští čtvrtek, nebude vůbec nic jednoduchého.

Domů
Sdílet
Diskuse