Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
4. srpna 2022 18:55
Čas čtení 0:46

Lidl a Billa stahují zmrzlinu Häagen Dazs, obsahuje chemikálii na čištění strojů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Lidl a Billa stahují zmrzlinu Häagen Dazs, obsahuje chemikálii na čištění strojů
Zdroj: Lidl.cz

Konkrétně se jedná o šarže výrobků Belgian Chocolate s datem minimální trvanlivosti 30. 3. 2023 a Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle s datem minimální trvanlivosti 4. 4. 2023 od dodavatele Emco spol. s r.o. Obě zasažené zmrzliny mají 460 mililitrů.

Obchody Lidl a Billa stahují z regálů zmrzlinu Häagen Dazs, jelikož obsahuje chemikálii určenou k čištění přístrojů. Během kontroly bylo zjištěno, že ve dvou šaržích zmrzlin se může vyskytovat látka 2-chlóretanol překračující zdravé množství. 

Konkrétně se jedná o šarže Belgian Chocolate s datem minimální trvanlivosti 30. 3. 2023 a Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle s datem minimální trvanlivosti 4. 4. 2023 od dodavatele Emco spol. s r.o. Obě zasažené zmrzliny mají 460 mililitrů. 


 


„V rámci kontroly dodavatele bylo zjištěno, že v surovině použité na výrobu uvedených šarží výrobku se mohla vyskytnout látka 2-chlóretanol nepatrně překračující povolené prahové hodnoty. Z tohoto důvodu se společnost Emco spol. s r.o. rozhodla stáhnout výrobek z oběhu,“ uvádí obchodní řetězec Lidl na svých stránkách.


Stahování se týká pouze dvou uvedených výrobků s uvedenou minimální trvanlivostí. Ostatní výrobky Häagen Dazs nejsou dle obchodu dotčeny.

Látka 2-chlóretanol se používá především k řadě syntetických reakcí pro přípravu barviv, léčiv, biocidů a změkčovadel. Používá se ale také k čištění strojů a pro další použití. Jak se ve větším množství dostala do zmrzlin, obchod neuvádí. Lidl ti nabízí vrácení peněz v případě, že sis na prodejně výrobek zakoupil. Billa tuto možnost na svých stránkách nenabízí.

Domů
Sdílet
Diskuse