Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Barbora Volfová
8. srpna 2022 21:34
Čas čtení 1:38

Policie vyšetřuje zpronevěru 14,5 milionu korun na základní škole. Obviněné účetní hrozí 10 let vězení

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Policie vyšetřuje zpronevěru 14,5 milionu korun na základní škole. Obviněné účetní hrozí 10 let vězení
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Za zločin zpronevěry hrozí ženě trest v sazbě pěti až deseti let vězení.

Olomoučtí kriminalisté obvinili ze zpronevěry ve výši více než 14,5 milionu korun bývalou účetní jedné z olomouckých základních škol. Sedmapadesátiletá žena podle krajského policejního mluvčího Libora Hejtmana zaslala peníze virtuálnímu zahraničnímu příteli vydávajícímu se za amerického lékaře. Informuje o tom ČTK.

Podle informací ČTK se jedná o základní školu Holečkova, která je nadřízenou organizací pro ZŠ Rooseveltova a čtyři školky. Na událost se přišlo poté, co banka upozornila vedení školy na to, že nejsou na účtech prostředky na výplaty. Chod školy nebyl ohrožen, na zajištění provozu jí poskytlo finanční pomoc město.

Někteří by mohli předpokládat, že oběti takovýchto podvodů mají specifické osobnostní rysy, jako je důvěřivost nebo zranitelnost. V mnoha případech jsou však oběti namotány na nejrůznější psychologické techniky, které podvodník k dosažení svého využívá. Známý psycholog Dr. Robert Cialdini popsal šest „univerzálních principů vlivu“, které podvodníci využívají k manipulaci a přesvědčení lidí. Těchto šest principů si můžeš přečíst na webu Morris Psychological Group.

Podle kriminalistů z odboru hospodářské kriminality žena postupně převáděla peníze z účtu svého zaměstnavatele na svůj bankovní účet od 25. dubna do 14. června letošního roku. 

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Ty obratem vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele vydávajícího se za amerického lékaře na misi v Jemenu,“ uvedl policejní mluvčí. Doplnil, že žena je stíhána na svobodě. Za zvlášť závažný zločin zpronevěry jí hrozí trest v sazbě pěti až deseti let vězení.

Náměstek olomouckého primátora Karel Konečný (ANO) ČTK již dříve řekl, že se na případ přišlo na konci června, kdy byl ředitel základní školy upozorněn bankou, že nejsou na účtech prostředky na výplaty. Ve stejný den se podle něj přišla na policii sama ohlásit jako původce tohoto problému hlavní účetní.

Zpronevěra významně zkomplikovala škole finanční situaci, pomoci jí muselo město.

Primátorův náměstek Otakar Štěpán Bačák (spOLečně) tehdy zastupitelům řekl, že radnice už poskytla škole finanční příspěvek na červnové výplaty.

V polovině července bylo schváleno poskytnutí návratné finanční půjčky ve výši 12 milionů korun. Půjčka má zajistit provoz školy a výplatu mimořádných odměn pro zaměstnance školy. 

Bačák uvedl, že podobně zřejmě fungovaly bankovní převody i v dalších olomouckých školách, kde ale byly finanční transakce omezeny výší posílané částky. Radnice se proto ve školách rozhodla zmapovat aktuální praxi a poté vydá doporučení, jak bankovní převody lépe zajistit spolupodpisem druhého člověka.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Obviněná sedmapadesátiletá žena, která na škole působila řadu let, byla propuštěna. Událost nakonec stála místo i ředitele školy, který odstoupil ze své funkce.

Domů
Sdílet
Diskuse