Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
9. srpna 2022 9:24
Čas čtení 1:50

Hasiči pomalu dostávají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolu. Na místě je ale stále 850 hasičů

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Hasiči pomalu dostávají požár v Českém Švýcarsku pod kontrolu. Na místě je ale stále 850 hasičů
Zdroj: HZS Ústeckého kraje

Jak se zdá, ničivý požár v národním parku České Švýcarsko se pomalu, ale jistě daří kontrolovat. Počet vysokých stovek hasičů na místě by se měl od pátku zregulovat.

Požár v Českém Švýcarsku se hasičům nadále daří kontrolovat. I přes dílčí úspěchy se však na místě stále nachází na 850 hasičů, kteří operují na 100 hektarech území, informuje HZS. Přestože se zde stále nachází malá ohniska, hasičský sbor počítá se začátkem regulace počtu jednotek na místě již od pátku. 

3. srpna 2022 17:12 Čas čtení 1:38 Požár v Hřensku hasiči z půlky uhasili. Hašení denně přijde nejméně na 20 milionů korun Požár v Hřensku hasiči z půlky uhasili. Hašení denně přijde nejméně na 20 milionů korun

Podle informací požárních složek se během posledních dvou nocí oheň nerozšiřoval a nebylo nutné nikam vyjíždět. V pondělí objevily drony několik jednotlivých ohnisek v oblasti Pravčické brány a Bouřňáku. „Plocha požáru se zmenšila na 154 hektarů. V 8:00 jsme národnímu parku předali 434 hektarů lesa,“ uvedl mluvčí ústeckých hasičů Lukáš Marvan s tím, že na místě budou hasit dva policejní vrtulníky, jeden armádní vrtulník a vrtulník armády Slovenské republiky.

Během včerejšího dne bylo stále nasazeno 1005 hasičů. Jejich úkolem bylo zejména hašení jednotlivých ohnisek v oblasti Křídelních stěn, kde zasahovaly i vrtulníky. V okolí Bouřňáku a Větrovce byla jednotlivá ohniska typu pařezu. Marvan dodal, že okolí soutěsek je z větší části bez ohnisek, nicméně neprostupný terén znemožňuje efektivní hašení těch zbývajících, proto musel být do akce povolán ještě jeden vrtulník, který zbývajícím čtyřem pomáhal.

požár české švýcarsko les hasiči oheň
Zdroj: HZS Ústeckého kraje

„Čisté jsou soutěsky až na jedno problematické místo, které je dosažitelné jen z vody. Tam nasazujeme vrtulník. Pokračujeme ve vytvoření obranné linie, která navazuje na stejnou z německé strany,“ pokračoval mluvčí. „Čištění sektorů je mravenčí práce, procházení požářiště, obkopávání, prolévání vodou. (...) Zajišťujeme další zdroje vody, sanujeme nedostatek požární vody, která chybí pro kontrolu a prevenci před případnými ohnisky,“ dodal.

Úterý bylo také klidnější

V úterý se situace ještě vylepšila. Pomohla tomu také klidná noční situace. Ráno skenovaly situaci drony, které objevily další ohniska v okolí Pravčické brány a Bouřňáku, jež hasiči začali obratem likvidovat.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

„Pohybujeme se na ploše přibližně 100 hektarů. Přibližně 850 hasičů zasahuje. Předpokládáme ještě střídání odřadů, ale postupně budou do pátku síly a prostředky redukovány. Pak by mělo být místo pod kontrolou jednotek z Ústeckého kraje,“ řekl k situaci mluvčí Marvan. Zmenšující se plocha požárů dovoluje například utlumovat činnost jednotek tamních dobrovolných hasičů.

Stálé riziko vzniku požárů

Nedá se ale tvrdit, že by hasiči měli vyhráno. Podle Českého hydrometeorologického ústavu se ke konci tohoto týdne očekává, že by se do Česka měly vrátit tropické teploty. Navíc i pro následující týden byla vydána výstraha nízkého stupně nebezpečí před požáry, které se mohou vyskytnout nejen v Ústeckém kraji, ale také na Karlovarsku, v Praze, v části Plzeňského, Středočeského, Libereckého i Královéhradeckého a Pardubického kraje. 

Na Moravě hrozí požáry v Brně, Jihomoravském kraji a části Olomouckého a Zlínského kraje. Výstraha platí do odvolání. 

Domů
Sdílet
Diskuse